RundveeNieuws

FrieslandCampina: ‘Geen aparte zuivel van weidevogelmelk’

Amersfoort – FrieslandCampina gaat geen aparte lijn zuivelproducten op de markt brengen van melk afkomstig van boeren die actief zijn in weidevogelbeheer. Dat laat een woordvoerder van de zuivelonderneming weten in reactie op een artikel in dagblad Trouw.

In het voorpagina-artikel meldt Trouw dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) in samenwerking met FrieslandCampina melk op de markt gaat brengen van boeren die rekening houden met broedende weidevogels op hun land. Eind 2013 liet de zuivelonderneming al weten hier, gezien de hoge kosten van het apart ophalen van een extra melkstroom, geen heil in te zien. Dat standpunt is tussentijds niet gewijzigd. Ook het WNF laat weten dat van een nieuwe melkstroom geen sprake is. Wel trekken FrieslandCampina, het WNF en de Rabobank gezamenlijk op met als doel het verbeteren van de biodiversiteit op melkveebedrijven. Samen met melkveehouders verenigd in drie Friese Agrarische Natuurverenigingen bekijken genoemde partijen of en hoe een score-systeem voor biodiversiteit op melkveebedrijven kan worden geïntroduceerd. Of en wanneer dit systeem een plek krijgt in kwaliteitssysteem Foqus Planet is volgens FrieslandCampina nog niet zeker.

Aanleiding voor genoemd nieuwsbericht in Trouw is een interview met WNF-directeur Johan van de Gronden. De natuurorganisatie wil voortaan samen met boeren optrekken om natuur te ontwikkelen en richt zich niet langer alleen op het behoud van regenwouden en exotische dieren ver weg.

Beheer
WP Admin