Rundveehouderij

Nieuws 1010 x bekeken 1 reactie

Franse melkveehouders in actie

Plonéis – Een vijftigtal Franse melkveehouders heeft vrijdag een bijeenkomst van de zuivelcoöperatie Sodiaal in Plonéis, Bretagne, verstoord. De boeren, lid van de onafhankelijke bond Apli, wilden daarmee protesteren tegen de lage melkprijzen.

"We vangen momenteel €300 per duizend liter, dat is net zo veel als dertig jaar geleden. Er tekent zich een nieuwe crisis af voor de melkveehouderij. Het wegvallen van de quota per 1 april en het Russische embargo leiden tot overproductie en een prijsval", aldus woordvoerder Christian Hascoët van Apli. Eerder al bond een groep melkveehouders in Normandië een rechtszaak aan tegen kaasgigant Lactalis vanwege de lage melkprijzen.

Eén reactie

  • Ferm

    Het punt is dat de Franse melkverwerkers structureel minder betalen dan de omringende Europese landen. Daarnaast bieden ze volop extra quotum aan, dat grif wordt afgenomen zo blijkt. Terwijl bij Sodiaal deze extra melk als B-prijs wordt uitbetaald, 21,5 cent momenteel. Melkfabriek Bel roept haar leveranciers al op om niet teveel te melken, want contractueel is daar ook meer quotum verleend, maar met deze restrictie dat als het landenquotum overschreden wordt, de leveranciers hier dan wel de boete van moeten betalen. Het lijkt er naar uit te zien dat het landenquotum inderdaad overschreden wordt, wat lange tijd niet het geval is geweest. Weer een heel nieuwe ervaring voor de Franse boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.