Rundveehouderij

Nieuws 4523 x bekeken 10 reacties

Franse boer krijgt vergoeding voor hoogspanningsleiding

Isigny-le-Buat – Het Franse infrastructuurbedrijf RTE moet een boer een schadevergoeding betalen van €142.000 omdat zijn koeien ziek zijn geworden door een langs zijn bedrijf en weilanden lopende hoogspanningsleiding. Het is de eerste keer dat een rechter een boer in een dergelijke zaak gelijk geeft nadat een reeks eerdere vorderingen door veehouders steeds is afgewezen.

Volgens de rechter is bewezen dat de veehouder in Isigny-le-Buat in het noordwesten van Frankrijk door de hoogspanningsleiding zijn bedrijf niet onder normale omstandigheden kan voortzetten. Daarom moet RTE, een dochter van de energiegigant EDF, hem de geleden schade vergoeden.

Laatste reacties

 • koestal

  Terecht ,die hoogspanningsleidingen zijn niet zo onschuldig als het wel lijkt.

 • ed12345

  Als het hier miezert is alles wat onder de hoogspanning transport leidingen is min of meer electrisch geladen

 • Sjakkie

  Electra transport is big business geworden. De tijd van openbaar nutsbedrijf ligt ver achter ons. Maar de vergoeding die ze betalen stamt nog wel uit die tijd.
  Schande. Maar de overheid eet mee uit de ruif dus doet niets.

 • koestal

  De vergoedingen door de taxateurs,het zijn meestal boeren die taxeren, worden minimaal gehouden . De taxateurs verdienen er zelf goed aan omdat ze de schadevergoedingen aan de gedupeerde boer erg laag weten te houden. Zo houden ze hun leuke baantje., zo werkt het.

 • LUCTOR

  @koestal Klopt volledig was daarom ook wel benieuwd tegen welke zaken deze Franse veehouders aanliepen in het verleden hebben ze hier een varkensbedrijf weggekocht omdat er meetbare spanning in de schuren was, op drinkwater voorzieningen hokafscheidingen etc maar is een heel lang proces geweest.

 • W Geverink

  Het lijkt mij ook dat het wonen onder of dicht bij een hoogspanningsleiding niet erg gezond is.@Luctor Waar jij over praat lijkt op stray voltage. In Nederland heb ik het een keer gezien dat er vonken van de voerligboxen naar de zeugen sprongen zonder dat er electrische bedrading in de buurt was. Hier in Canada is het normaal dat metalen stalinrichting, waterleidingen ed geaard zijn zodat stray voltage en statische lading die in ons droge klimaat makkelijk ontstaan meteen weg kunnen.

 • Jan van het Zand

  In Nederland krijg je al jarenlang geen bouwvergunning meer voor woningen en bedrijfsgebouwen, waarin mensen werkzaam zijn, binnen een afstand van 100 meter van de hoogspanningslijn. Het kan zijn dat die afstand intussen vergroot is.

 • joohoo

  Boeren die een financiele regeling hebben getroffen hebben een geheimhoudingsplicht.

 • Nick1983

  Hier ook land onder hoogspanningsmasten, geen mast op ons land. Maar idd bij miezerig weer draad verzetten onder de hoogspanningsdraden zie je de vonken overspringen.

  Boer hier een stukje verderop heeft paar jaar geleden een nieuwe trekker gekocht. Van het begin af aan haperde de hefinrichting. deze ging schokkend omhoog en naar beneden. Zo ongeveer alle elektronica vervangen, haalde niets uit. Als die trekker bij dealer in de garage stond, functioneerde de hef prima, bij boer op pad haperde die. Na anderhalf jaar heeft boer tobben heeft de importeur de trekker vervangen voor een andere nieuwe, het heeft niets uitgehaald, de hefinrichting hapert nog steeds ...

  Die boer had ook een nieuwe melkstal gekocht, van DeLaval. Met koeherkenning en automatisch melkmeting / registratie. Na een paar maanden hebben ze die poespas dr maar weer uitgehaald, ze hebben het nooit stabiel goed betrouwbaar werkend aan de praat gekregen ...

 • Nick1983

  En owja ... nog zo'n ding: je schrikdraad apparaat is na een jaar of 3 ook gewoon kapot. Hoe voorzichtig je dr ook mee doet. Komt met nieuwe batterij gewoon nauwelijks nog schokken op de draad, je kan net voelen dat die aan staat. Alleen die ouwe paddenstoelen, die met ronde batterij, die blijven het wel perfect doet. Helaas verkopen ze die niet nieuwe meer ...

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.