RundveeNieuws

First Milk in financiële problemen

Glasgow – De grootste Britse zuivelcoöperatie First Milk slaat de tweewekelijks betaling van het melkgeld volgende week over. Bovendien heeft First Milk, naast een zoveelste verlaging van de melkprijs, de kapitaalbijdrage van de leden tot augustus verhoogd van 0,5 naar 2 pence ofwel 2,6 cent per liter.

First Milk heeft de afgelopen maanden zware verliezen geleden door de sterk gedaalde zuivelprijzen op de wereldmarkt. Sinds de zomer is de melkprijs vrijwel maandelijks verlaagd waardoor de coöperatie nu met 20 pence per liter de laagste melkprijs in Groot-Brittannië uitbetaalt. Desalniettemin blijft de onderneming volgens een verklaring op jaarbasis 1 pence of 1,27 eurocent per liter verlies lijden.

First Milk verwerkt rond de één miljard liter per jaar wat betekent dat het verlies inmiddels tot ruim €12,5 miljoen is opgelopen op een omzet van rond de €800 miljoen. Dat verlies heeft de kasstroom van de onderneming ernstig in gevaar gebracht, aldus bestuursvoorzitter Jim Paice. Hij wekt daarbij de suggestie dat de banken inmiddels problemen beginnen te maken. Om die redenen wordt de ‘melkcheque’ van 12 januari twee weken uitgesteld waarna alle volgende betalingen eveneens worden verschoven. In feite betekent dat dus dat First Milk één melkbetaling overslaat. Omdat dat de melkveehouders op hun beurt in de problemen kan brengen, overlegt de coöperatie met alle grote Britse banken ‘om de argumenten achter de besluiten verder uit te leggen’.

Paice: “Voor First Milk en de rest van de zuivelindustrie was 2014 een jaar van wisselvalligheid die we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Terwijl we twaalf maanden geleden voor wereldwijd verhandelde producten recordopbrengsten kregen, zijn die opbrengsten sindsdien met 50 procent gedaald. Dat heeft geleid tot een scherpe daling van de melkprijzen wereldwijd. Voor elk zuivelbedrijf maakt dat het op één lijn houden van de inkomens met de melkbetalingen elke maand een buitengewone uitdaging. Het bestuur heeft daarom besloten om vooruitlopend op de melktoevoer van het voorjaar de fundamenten onder het bedrijf opnieuw op te bouwen.”

De National Farmers Union maakt zich ernstig zorgen over de aankondigingen van First Milk. Voorzitter Meurig Raymond: “Onze prioriteit is om zo snel mogelijk met First Milk rond de tafel te gaan zitten om antwoorden te krijgen op enkele specifieke vragen waar onze leden nu mee zitten. Het is duidelijk dat het uitstellen van de betalingen en een nog sterkere verlaging van de melkprijs nog meer druk zetten op melkveehouders die nu al grote financiële problemen ondervinden.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin