RundveeNieuws

EMB: situatie op de zuivelmarkt is dramatisch

Berlijn – De situatie op de zuivelmarkt is dramatisch. “De productiekosten zijn 40 tot 50 cent, terwijl de opbrengstprijzen in Europa op dit moment tussen de 25 en 30 cent liggen. We maken ons grote zorgen over de periode nadat het melkquotum echt is afgeschaft.” Dat zegt voorzitter Romuald Schaber van het European Milk Board (EMB) tijdens de Grüne Woche in Berlijn.

EMB pleit voor het invoeren van haar marktverantwoordingsprogramma, waarbij flexibele marktregulering mogelijk is. Het plan bestaat uit drie fasen die ingezet kunnen worden, afhankelijk van de marktsituatie. Wanneer een zuivelcrisis dreigt (eerste fase) kan de Europese Commissie maatregelen nemen, zoals private opslag om de markt te verlichten. Als dit niet voldoende werkt, worden melkveehouders opgeroepen vrijwillig minder te gaan produceren. Ze krijgen hier een bonus voor. Als ook dit niet afdoende is, worden melkveehouders in het EMB-plan gedwongen om minder te gaan produceren.

Sieta van Keimpema, vice-voorzitter van EMB, vindt dat het te makkelijk is gezegd dat boeren maar minder melk moeten gaan produceren als de prijs laag is. “Uit een studie blijkt dat het juist andersom werkt. Als de melkprijs laag is, gaan boeren juist noodgedwongen meer produceren om de kosten en aflossingen te kunnen blijven betalen.” Alleen vertrouwen op de vrije markt, werkt volgens EMB niet. Ze verwijst daarbij naar Zwitserland, waar in 2009 het melkquotum werd afgeschaft. De zuivelsector zit daar in diepe crisis, aldus EMB.

Van Keimpema vindt dat in Brussel meer gedaan moet worden om de melkveehouders te ondersteunen. “De Europese Commissie moet meer nadenken over het effect van het beleid. De sector gaat kapot aan het liberaliseren van de markt. Niet alleen melkveehouders, maar er zullen ook duizenden banen verloren gaan. Ook jonge boeren zullen geen interesse meer hebben om melkveehouder te worden”, vreest Van Keimpema.

EMB spreekt binnenkort met Eurocommissaris Phil Hogan over het plan. De politieke kansen voor het plan zijn beperkt, gezien de ruime meerderheid in de EU voor liberalisering van de markt. Toch houdt de EMB moed. “We moeten iets doen. De belangstelling voor crisismaatregelen in het Europees Parlement neemt toe. Ook zijn met name de Oost-Europese en de Zuidelijke landen voor marktmaatregelen”, aldus Van Keimpema.

Beheer
WP Admin