Rundveehouderij

Nieuws 4514 x bekeken 8 reacties

CZ Rouveen aan de slag met A- en B-prijzen

Rouveen - Zuivelcoöperatie CZ Rouveen werkt sinds begin dit jaar met een A- en B-quotum voor de leden. Voorlopig merken de leden er echter nog niets van, aldus directeur Ben Wevers. Aan het eind van het kalenderjaar wordt gekeken hoeveel iedereen heeft geleverd en wat dat opbrengt.

Aan de invoering van een systeem met A- en B-quota ging een voorbereidingstijd van enkele jaren vooraf. Vorig jaar is de definitieve stemming geweest over het systeem. Van de ongeveer 250 leden stemde slechts een handvol tegen de invoering van een tweeprijzensysteem.

Het 'A-quotum' per lid is de leverantie over het jaar 2014. Over die hoeveelheid krijgen alle leden de normale melkprijs uitbetaald. Over de extra geleverde melk wordt een uitbetaling gedaan naar rato van de opbrengsten in de markt. Hiervoor wordt niet de gewone melkprijs berekend, maar een hoogstwaarschijnlijk lagere prijs. De precieze hoogte van de B-prijs is sterk afhankelijk van de afzetkansen die CZ Rouveen ziet voor zijn kazen.

De zuivelcoöperatie werkt met verschillende melkstromen. Naast gangbaar betreft dat onder meer biologisch, biologisch-dynamisch, gangbare geitenmelk en biologische geitenmelk. Hiervan worden allerlei soorten kazen gemaakt, vooral met diverse soorten kruiden. Daarnaast wordt kaas geproduceerd in opdracht van derden, zoals FrieslandCampina.

CZ Rouveen is vooralsnog het enige bedrijf in Nederland dat werkt met een A- en en B-prijs. In Frankrijk werken al meer zuivelbedrijven met eenzelfde soort systeem.

Laatste reacties

 • abtje

  Fc verzuipt in de melk, kan het niet verwaarden, maar laat kaas door een ander maken. Wat een bedrijf....

 • japke33

  Wie volgt?!

 • Mozes

  @abtje, wordt de kaas voor FC gemaakt van melk van de leden van Rouveen of van melk die door FC bij Rouveen wordt geleverd? Waarschijnlijk gaat het kleine volumes speciaalkazen waarvoor de kaasfabrieken van FC zelf te groot zijn.

 • Mozes

  @japke33, laats heeft Vergaderboer al een column geschreven over de mogelijkheid van een A en B quotum. Toen is al uitgelegd dat het alleen in heel specifieke situaties zinvol kan zijn. Die specifieke situatie doet zich alleen voor bij Rouveen en Cono.
  Bij alle andere zuivelcoöperaties is een A en B quotum zinloos.

 • abtje

  @Mozes Is het dan melk wat onder het A of B quotum valt of is dit melk wat met winst doorgeleverd word door Fc? Die nemen dan de kazen weer af om met nog meer winst te verkopen?
  Weer geld voor kunstwerken en leerstoelen enz. enz.
  Nee, alle gekheid op een stokje, misschien is deze melk wel op de spotmarkt gekocht......:-)

 • Mozes

  @abtje, denk nou eens even na. FC heeft afzet voor een kleine hoeveelheid van een speciale kaas. Inplannen in de eigen kaasfabriek is waarschijnlijk lastig en dus duur. Rouveen heeft capaciteit over. Dus ze overleggen met elkaar ten voordele van beiden.
  Dat staat toch geheel los van de melk van de Rouveen-leden.

 • abtje

  Mozes, weet je nu echt niet wat :-) betekent?

 • ...............

  Leg uit??

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.