RundveeNieuws

Bemesten van mais met mest in de rij vraagt tijdige actie

Wageningen – Bemesting van mais met mest in de rij vraagt om een jaarrond-teeltsysteem. Daarnaast is het van belang dat de grond in het voorjaar voldoende draagkracht heeft om te bemesten.

Ook zorgt deze methode ervoor dat de fosfaat kunstmestgift achterwege gelaten kan worden en de stikstof beter benut wordt. Bij de lagere bemestingsniveaus is het effect van drijfmest in de rij uiteindelijk het grootst. Dat blijkt uit resultaten van Praktijknetwerk ‘Mais telen met GPS op zand’.

In het praktijknetwerk heeft een aantal loonbedrijven in Noord Nederland meegedaan. Zij beschikken over een mestinjecteur en een zaaimachine geschikt voor toepassing van rijenbemesting. In Noord-Limburg en Oost-Brabant is gebruikt gemaakt van tijdelijk beschikbaar gestelde machines. Het netwerk heeft samen met DLV Rundvee de afgelopen jaren de ervaringen van de toepassing gevolgd en hebben gezamenlijk diverse demovelden aangelegd. Door de verdere verlaging van de aanwendingsnormen zoeken maïstelers naar alternatieven om de opbrengst op peil te houden. Mest in de rij is zo’n alternatief dat ervoor kan zorgen dat de mais toch op een goede manier tot ontwikkeling kan komen en voldoende opbrengst in kwantiteit en kwaliteit geeft.

In het najaar moet al gekeken worden of de grond geschikt is. Het perceel dient in het najaar vlak te zijn, zonder sporen. Is dit niet het geval, dan is grondbewerking nodig, bijvoorbeeld lostrekken, gevolgd door inzaai van een groenbemester. Is bewerking in het najaar niet mogelijk, dan moet ploegen in het voorjaar gebeuren, waarbij gelijk de groenbemester wordt ondergeploegd.

Beheer
WP Admin