RundveeNieuws

Belgen boos over plaatsing Milcobel in melkprijsvergelijking

Brussel – Belgische melkveehouders zijn geïrriteerd over de plaatsing van Milcobel in de Europese melkprijsvergelijking van LTO en European Dairy Farmers. In de recente vergelijking komt Milcobel met een berekende melkprijs van €29,54 per 100 kilo in de onderste regionen op de lijst van zestien zuivelondernemingen in tien landen.

Volgens Vilt.be vragen zowel de Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zich af hoe dat komt. De Boerenbond roept de zuivelcoöperatie op om nog meer in te zetten op kostenefficiëntie. “Wanneer Milcobel wil overleven als Vlaams-verankerd zuivelbedrijf, zal het wat de uitbetaalde melkprijs betreft concurrentieel moeten zijn met andere spelers op de Belgische markt”, zo klinkt het. Tegelijk roept de sectorvakgroep Melkvee ook de andere melkerijen op om te proberen ‘de melk maximaal te valoriseren ten gunste van de eigen leveraars’. ABS stelt zich scherper op en noemt de Vlaamse veehouders wederom kind van de rekening. Voorzitter Hendrik van Damme vraagt Milcobel het productassortiment beter te spreiden. “Daarnaast zijn we akkoord dat er investeringen moeten gebeuren, maar lijken ze keer op keer een te zware last die op de kap van de melkprijs en dus van de melkveehouders afgeschreven wordt”, stelt hij.

De Europese melkprijzen lopen ver uiteen. Gemiddeld berekenden LTO en European Dairy Farmers voor november op basis van 100 kilo standaardmelk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit bij levering van 500.000 liter €34,10. De traditionele uitschieters naar boven zijn het Finse Hämeenlinnan met €41,97 en het Italiaanse Granarolo met €43,87. Duitse bedrijven betaalden gemiddeld €31,08. In Nederland werd gemiddeld €31,14 betaald, met een opvallend verschil tussen de twee deelnemende Nederlandse bedrijven FrieslandCampina met €33,56 en DOC Kaas €28,71.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin