Rundveehouderij

Nieuws 4707 x bekeken 3 reacties

Belgen boos over plaatsing Milcobel in melkprijsvergelijking

Brussel - Belgische melkveehouders zijn geïrriteerd over de plaatsing van Milcobel in de Europese melkprijsvergelijking van LTO en European Dairy Farmers. In de recente vergelijking komt Milcobel met een berekende melkprijs van €29,54 per 100 kilo in de onderste regionen op de lijst van zestien zuivelondernemingen in tien landen.

Volgens Vilt.be vragen zowel de Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zich af hoe dat komt. De Boerenbond roept de zuivelcoöperatie op om nog meer in te zetten op kostenefficiëntie. "Wanneer Milcobel wil overleven als Vlaams-verankerd zuivelbedrijf, zal het wat de uitbetaalde melkprijs betreft concurrentieel moeten zijn met andere spelers op de Belgische markt", zo klinkt het. Tegelijk roept de sectorvakgroep Melkvee ook de andere melkerijen op om te proberen 'de melk maximaal te valoriseren ten gunste van de eigen leveraars'. ABS stelt zich scherper op en noemt de Vlaamse veehouders wederom kind van de rekening. Voorzitter Hendrik van Damme vraagt Milcobel het productassortiment beter te spreiden. "Daarnaast zijn we akkoord dat er investeringen moeten gebeuren, maar lijken ze keer op keer een te zware last die op de kap van de melkprijs en dus van de melkveehouders afgeschreven wordt", stelt hij.

De Europese melkprijzen lopen ver uiteen. Gemiddeld berekenden LTO en European Dairy Farmers voor november op basis van 100 kilo standaardmelk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit bij levering van 500.000 liter €34,10. De traditionele uitschieters naar boven zijn het Finse Hämeenlinnan met €41,97 en het Italiaanse Granarolo met €43,87. Duitse bedrijven betaalden gemiddeld €31,08. In Nederland werd gemiddeld €31,14 betaald, met een opvallend verschil tussen de twee deelnemende Nederlandse bedrijven FrieslandCampina met €33,56 en DOC Kaas €28,71.

Laatste reacties

  • bert bert

    Dat zijn de Belgen .Maar in de anderen landen is dat ook het probleem Er is maar een wat telt zo goed koop mogelijk de zuivel produkten in de winkelrekken leggen en daar een zo groot mogelijk winst halen en de overschot naar de industie ,mag er dan nog iets over zijn ,ja dan moet daar nog een deeltje van naar de boer .Maar de boer moet maar goedkoper produceren anders maar stoppen ,Dus laat melken over aan die supperboer ???

  • ed12345

    DOC bijna 5euro onder campina da's een hoop!!!

  • Mozes

    Ik begrijp uit het bericht dat overal in Europa zuivelbedrijven zoeken naar een zo goed mogelijke verwaarding. Zuivelondernemingen die vroegere jaren, ten koste van de toenmalige melkprijs, daar het meest in geïnvesteerd hebben staan er nu het beste voor. Bedrijven die dat niet hebben gedaan of te laat zijn begonnen hebben het nu moeilijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.