RundveeNieuws

Vroeg gemaaid gras levert beste hooi op

Zegveld – Vroeg op de dag gras maaien en dan meteen schudden lijkt een van de beste manieren te zijn om goed en snel hooi te oogsten.

In de twee dagen na het maaien wordt (bij mooi weer) wordt de meest droogwinst gemaakt. Daarna stijgt het droge-stofgehalte in het gemaaide gras maar langzaam meer.

Dit blijkt uit praktijkproeven gedaan op KTZ Zegveld. Dit gebeurde voor het praktijknetwerk ‘Heerlijk Helder Hooi’.  Dat wil uitzoeken of er methoden zijn om beter en sneller hooi te maken.

Bij het KTC Zegveld werd een perceel gras in acht vakken verdeeld. Per vak kreeg het gras vanaf de dag van maaien een afzonderlijke behandeling. Variaties bestonden in tijdstip van maaien, al dan niet kneuzen en schudden – direct of pas na een aantal uren. Vaak wordt geadviseerd om ’s middags te gaan maaien en dan direct te schudden. Tot het moment van oogsten zijn dagelijks monsters genomen van de hoeveelheid droge stof. De maaidatum was 15 juli, de oogstdatum 18 juli.

Uit de proeven kwam een aantal opvallende zaken naar voren: meteen schudden na het maaien levert flinke (droog)winst op, vooral bij vroeg maaien. Deze droogwinst houdt twee dagen stand; dan is de droge stof ongeveer 65 procent. Bij vroeg maaien is het gemaaide gewas de tweede dag droger dan bij laat maaien. Kneuzen maakt geen verschil in droogsnelheid. Bij goed drogend weer zijn er op dag 3 en 4 nauwelijks verschillen meer in droge-stofpercentage. Het beste hooi had op dag 4 een drogestofgehalte van 88 procent. Dit gras was vroeg gemaaid, gekneusd en meteen geschud. Het hooi met het laagste gehalte droge stof zat op 83 procent. Dit was laat op de dag gemaaid gras, dat ook niet meteen was geschud.

Beheer
WP Admin