Rundveehouderij

Nieuws 2456 x bekeken 10 reacties

Ruimte voor 1 miljard kilo melk extra in Noorden

Leeuwarden - De melkveehouderij in Noord-Nederland kan de productie de komende jaren met nog ruim 1 miljard kilo uitbreiden, puur via grondgebonden groei.

Daarvoor zijn wel aanpassingen in het voerspoor, verbetering van de veestapel en meer mestafzet bij akkerbouwers en hobbyhouders nodig.

Dit heeft accountants- en adviesbureau AcconAVM berekend, samen met deskundigen van Wageningen UR. Zonder genoemde aanpassingen zijn de grenzen aan de groei nu al heel snel in zicht, aldus Lubbert van Dellen van AcconAVM.

Maatgevend is de mestplaatsingsruimte in de drie noordelijke provincies. Die kan worden vergroot van 36 miljoen kilo fosfaat nu naar 44 miljoen kilo maximaal. Dat theoretische maximum zal volgens Van Dellen niet worden gehaald, wel kan de plaatsingsruimte omhoog naar 39 tot 40 miljoen kilo.

Een betere benutting van het voerspoor kan, zonder extra mineralenbelasting 10 tot 15 procent meer melk opleveren, maar dan moet wel met meer aangekocht (kracht)voer worden gewerkt. Dat is in het noorden nog minder gebruikelijk dan in het zuiden van het land. Ook verhoging van de melkproductie per koe en het verlagen van de jongveebezitting ten gunste van melkvee, geeft ruimte voor meer melkproductie, zelfs tot 20 procent. De melkproductie per koe is in Noord-Nederland nu nog zo'n 400 kilo lager dan in Brabant, terwijl het aantal stuks jongvee flink hoger is. Ten slotte kan de acceptatiegraad van mest buiten de melkveehouderij stevig omhoog.

Laatste reacties

 • agratax2

  De schrijvers van dit rapport gaan uit van de solidariteit van de akkerbouwers in het Noorden. Zij moeten de uitbreiding van de melkplas mogelijk maken en tegelijk moeten ze hun mestleveranciers elders maar laten stikken in de stront.

 • tinus888

  accon had nog tijd om dit even kosteloos door te rekenen,maar het is hun weer gelukt de naam accon en dellen zijn weer genoemd

 • joannes

  Een beetje benchmarken, om klanten te werven via de Boerderij!

 • LUCTOR

  #1 ben het met je eens maar er zullen de komende jaren heel wat bedrijven in de andere sectoren het loodje leggen alleen om de stront en de scheefgroei of liever gezegd concurrentie vervalsing door de uitbetaling van de toeslagrechten.

 • wmeulemanjr1

  Een berekening waar alles 100% uitpakt in theorie, makkelijk berekenen van de beste stuurlui aan de wal.

 • Sjakkie

  Het noorden, eh, Friesland heeft nu al een fosfaat overschot. Groningers en Drenten, let op uw zaak.

 • Sjaak

  Het is toch belachelijk, dat dergelijke adviesbureau's zo'n adviezen de wereld in kunnen slingeren, zonder dat ze ook maar enige verantwoording daarvoor hoeven te nemen....

  In het zuiden is het al helemaal misgelopen met de veehouderij, gezien de vergunningenproblematiek en maatschappelijke weerstand. En nu zal AcconAVM ook nog eens aanmoedigen dat model te kopiëren in het Noorden. Ze moesten zich schamen!

 • Ishtar

  In opdracht van NZO ?
  Enige doel zal zijn om afspraken over een fosfaat plafond flexibe te krijgen.

 • Ishtar

  Dit onderzoek zal de argumenten leveren voor de melksector om groei, groei en blinde groei te verantwoorden.
  Op bestelling dus.
  Wedden dat blogger Vergaderboer nu pas een blog zal maken over het fosfaatpalfond?
  Ik wil wel eens weten wat de grens is, en hoe men dit palfond gaat handhaven, wat de boeten zijn, en wie er verantwoordelijk is op bestuurdelijk niveau bij elke overschrijding?
  LTO zeker, wie nog meer van jullie subsidie bestuurders?

 • koeboertje

  Als we als sector met z n allen zelf de grens niet kunnen beheersen,
  wordt die door Dijksma bepaald.
  We hebben nu nog de mogelijkheid om zelf in te grijpen !!!

  Dit zal ongetwijfeld bij een deel van de melkveehouders boze gezichten opleveren.

  Wie durft hier voor ons allen een besluit te nemen?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.