RundveeNieuws

Ruimte voor 1 miljard kilo melk extra in Noorden

Leeuwarden – De melkveehouderij in Noord-Nederland kan de productie de komende jaren met nog ruim 1 miljard kilo uitbreiden, puur via grondgebonden groei.

Daarvoor zijn wel aanpassingen in het voerspoor, verbetering van de veestapel en meer mestafzet bij akkerbouwers en hobbyhouders nodig.

Dit heeft accountants- en adviesbureau AcconAVM berekend, samen met deskundigen van Wageningen UR. Zonder genoemde aanpassingen zijn de grenzen aan de groei nu al heel snel in zicht, aldus Lubbert van Dellen van AcconAVM.

Maatgevend is de mestplaatsingsruimte in de drie noordelijke provincies. Die kan worden vergroot van 36 miljoen kilo fosfaat nu naar 44 miljoen kilo maximaal. Dat theoretische maximum zal volgens Van Dellen niet worden gehaald, wel kan de plaatsingsruimte omhoog naar 39 tot 40 miljoen kilo.

Een betere benutting van het voerspoor kan, zonder extra mineralenbelasting 10 tot 15 procent meer melk opleveren, maar dan moet wel met meer aangekocht (kracht)voer worden gewerkt. Dat is in het noorden nog minder gebruikelijk dan in het zuiden van het land. Ook verhoging van de melkproductie per koe en het verlagen van de jongveebezitting ten gunste van melkvee, geeft ruimte voor meer melkproductie, zelfs tot 20 procent. De melkproductie per koe is in Noord-Nederland nu nog zo’n 400 kilo lager dan in Brabant, terwijl het aantal stuks jongvee flink hoger is. Ten slotte kan de acceptatiegraad van mest buiten de melkveehouderij stevig omhoog.

Beheer
WP Admin