Rundveehouderij

Nieuws 1636 x bekeken 1 reactie

'Risico's 100 procent uitsluiten is achterhaald'

Lunteren – Het volledig uitsluiten van gezondheidsrisico's bij het consumeren van rauwe en gethermiseerde melk is achterhaald. Dat zegt Irene van de Voort, voorzitter van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ) in reactie op de zorgen van dierenartsen, verenigd binnen de federatie van dierenartsen in Europa (FVE).

Volgens de FVE hebben in de afgelopen maanden in verschillende Europese landen uitbraken van ziekten plaatsgevonden die rechtstreeks verband hielden met het drinken van rauwe melk. Boerderijen die de producten aanbieden zouden onvoldoende over de risico's communiceren.

Volgens van de Voort bestaat er een uitgebreide preventie en monitoring om besmettingen te voorkomen. "Juist bij rauwmelkse producten is de controle hierop beter dan waar dan ook." De belangrijkste risico's zijn volgens de BBZ-voorzitter listeria en salmonella. "Salmonella komt buiten de zuivel vaker voor. Listeria is altijd een nabesmetting en kan ook in gepasteuriseerde zuivel voorkomen." Ook met de communicatie is volgens Van de Voort niets mis. Iedere consument kent volgens haar de risico's van bijvoorbeeld listeria voor zwangere vrouwen.

In hun persbericht schrijven de dierenartsen dat rauwmelkse producten niet beter zijn voor de gezondheid dan gepasteuriseerde zuivel, zoals veel mensen denken. Van de Voort geeft aan dat dit wetenschappelijk gezien correct is, maar wel veel aspecten buiten beschouwing laat. De voedingswaarde verandert na pasteurisatie niet, maar de samenstelling van melk wel degelijk. Wetenschappelijk gezien is er nog weinig bekend over wat daar de gevolgen van zijn.

Eén reactie

  • koestal

    melk altijd eerst koken is mij altijd gezegd

Of registreer je om te kunnen reageren.