RundveeNieuws

PvdA overweegt verbod op fokkerij met dikbilrassen

Den Haag – PvdA wil per 2018 een verbod op het fokken met dikbilrassen als blijkt dat de maatregelen die de vleesveesector neemt om keizersnedes te verminderen niet werken. Dat zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken tijdens een debat over dierenwelzijn.

Van Dekken vindt de maatregelen die de sector zelf aan draagt om structurele keizersnedes te voorkomen matig. Het is reden voor de partij om alvast een verbod aan te kondigen.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is teleurgesteld in de opstelling van de PvdA. Thieme vindt dat de partij te weinig diervriendelijk opereert, door eerst in te stemmen met de inzet van de sector om het aantal keizersnedes te verminderen. “De sector wil dit doen door koeien te fokken met een ruimer bekken, waardoor de kalveren toch geboren kunnen worden. Daarmee wordt de koe dus aangepast om toch zoveel mogelijk vlees te kunnen produceren met zo min mogelijk koeien”, zegt Thieme. Ze wil dit niet.

Christen Unie-Kamerlid Carla Dik-Faber vindt dat de PvdA de sector te weinig tijd geeft. “Een verandering realiseren met een fokprogramma vraagt meer tijd dan de drie jaar die de PvdA de sector gunt”, zegt Dik.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zegt dat ze in oktober in gesprek gaat met de vleesveesector over het actieplan. In 2018 zal het plan worden geëvalueerd. “Als er dan onvoldoende voortgang is, dan overweeg ik een verbod”, aldus Dijksma, die aangeeft dat er wel tijd nodig is om de doelstellingen te realiseren.

Beheer
WP Admin