Rundveehouderij

Nieuws 5641 x bekeken 73 reacties

PvdA overweegt verbod op fokkerij met dikbilrassen

Den Haag – PvdA wil per 2018 een verbod op het fokken met dikbilrassen als blijkt dat de maatregelen die de vleesveesector neemt om keizersnedes te verminderen niet werken. Dat zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken tijdens een debat over dierenwelzijn.

Van Dekken vindt de maatregelen die de sector zelf aan draagt om structurele keizersnedes te voorkomen matig. Het is reden voor de partij om alvast een verbod aan te kondigen.
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is teleurgesteld in de opstelling van de PvdA. Thieme vindt dat de partij te weinig diervriendelijk opereert, door eerst in te stemmen met de inzet van de sector om het aantal keizersnedes te verminderen. "De sector wil dit doen door koeien te fokken met een ruimer bekken, waardoor de kalveren toch geboren kunnen worden. Daarmee wordt de koe dus aangepast om toch zoveel mogelijk vlees te kunnen produceren met zo min mogelijk koeien", zegt Thieme. Ze wil dit niet.

Christen Unie-Kamerlid Carla Dik-Faber vindt dat de PvdA de sector te weinig tijd geeft. "Een verandering realiseren met een fokprogramma vraagt meer tijd dan de drie jaar die de PvdA de sector gunt", zegt Dik.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zegt dat ze in oktober in gesprek gaat met de vleesveesector over het actieplan. In 2018 zal het plan worden geëvalueerd. "Als er dan onvoldoende voortgang is, dan overweeg ik een verbod", aldus Dijksma, die aangeeft dat er wel tijd nodig is om de doelstellingen te realiseren.

Laatste reacties

 • Hans Brasil

  beginnen door op veekeuringen en met fokveedagen alleen dieren toe te laten die op natuurlijke wijze geboren zijn, of op natuurlijke wijze zichzelf redden met het afkalveren!!!dom van de sector dat ze dit zelf niet eerder ter hand heeft genomen, je kon het gewoon zien aankomen!!!

 • alco1

  Wat is er mis met de Keizersnede. Prinses Beatrix kreeg alle kinderen met deze ingreep!

 • joannes

  Waarom heet die operatie ¨Keizersnede¨? PvdD snapt het niet, maar ja die gaan niet voor moeiteloos en vaak pijnloze geboorte!

 • jamiemf

  een holstein is te mager en een dikbil heeft te veel vlees wat wil je nou???

 • info140

  Stalletje huren in België?

 • niet

  PvdA heel snel uit het kabinet!!!! Het is de doodsteek voor vele bedrijven die het hier goed doen maar geen kans krijgen!! Ze bemoeien zich overal mee maar zien de gevolgen niet, als de landbouw maar weg is!!!!

 • Martin Oldenhof

  'Als er dan onvoldoende voortgang is, dan overweeg ik een verbod', aldus Dijksma. Waarop overweegt ze een verbod? Op keizersnede? Dan gaat het ten koste van dierwelzijn. Of een verbod op het fokken van dikbilrassen? Dan moeten er bedrijven stoppen en krijgen nog meer mensen een uitkering. Hier zal de PvdA nog wel niet aan gedacht hebben (de PvdD zeker niet).

 • cocoma

  Hoe gaat zo'n fokverbod er uitzien? een verbod op het gebruik van bepaalde stieren, terwijl de kalveren van dikbilstieren bij melkrassen wel vlot geboren kunnen worden.

  Of krijg je juist dat boeren gaan proberen kalveren op een 'natuurlijke'manier te verlossen terwijl die kalveren eigenlijk niet door het bekken van de koe passen?

 • alco1

  Goed lezen Martin.
  Voorgang in het fokken met koeien met ruimere bekkens.

 • .....

  Maar dan mag mw. Dijksma zichzelf dus ook niet meer voortplanten.....

 • trijnie

  Die dikbillen zijn een walgelijk produkt uit een nog walgelijker geest.
  Mensen kunnen schijnbaar geen dier in waarde laten. Overal moet aan geknutseld worden of het nu goed uitpakt voor het dier of niet.

 • joannes

  Kijk eens naar een Tekkel beste @Trijnie of een Bulldog of een MiniPony enz, enz,

 • aqwzsx12

  @trijnie: door de cultivering van de mens ben jij een walgelijk, verachtelijk lelijk gedrocht. de oermens waar jij van afstamt was top!

 • maartend

  wat is er mis met fokken op geboorte in Engeland selecteren ze er al jaren op en de resultaten zijn ieder jaar beter

 • LUCTOR

  @trijnie Het zou een partij als de PVDA sieren als ze bij hun leest bleven.
  Zo zouden ze hun energie beter in de kansarme gezinnen kunnen steken wat ook hier in NL al generatie op generatie wordt door gegeven moet wel toe geven dat de dikbil fokkerij maatschappelijk steeds minder wordt geaccepteerd maar zoals je al eens in een eerdere reactie aangaf als de markt een bepaald product niet meer accepteert zal deze zich zelf regulieren zonder politieke bemoeienis.

 • floseman1

  ik geloof dat we maar eens moeten gaan praten met de nertsen houders die een goede raadsman hadden en toch door kunnen draaien we laten al genoeg van ons af nemen en het moet maar eens afgelopen zijn met dat bemoei van een ander als door den haag onze oudjes net zo goed verzorgt worden als wij onze dikbillen doen dan hoeft niemand pijn te lijden ik geloof dat de pvdD zich beter in kan zetten voor onze oudjes ZE HEBBEN NOG MINDER MET MENSEN ALS MET DE DIEREN OP

 • putten

  dit krijg je dus als je de dieren in de schepping boven de mens gaat zetten.

 • auto35

  Alle vergelijkingen die hier genoemd zijn van Beatrix ( schaam je alco1) tot hond tot nerts slaan nergens op. Feit is dat dikbillen te ver door gefokt zijn. Dat is niet natuurlijk. We houden ook niet van genetisch gemanipuleerde plantenteelt. Niet doen dus als het om financieel gewin gaat. Als je zelf zo'n dikke kont had zou je ook niet gemakkelijk lopen. Laat staan dat de geboorten via keizersnedes gedaan moeten worden.
  Wie van zijn dieren houdt wil dit niet.

 • joannes

  @Leon35, wanneer we dat vage criterium ¨houden van¨ aanhouden is het hek van de dam! Dat zou betekenen dat enkele met een subjectieve ¨houden van¨ gaan bepalen, wat wel een niet kan in de wereld. Wie ben jij dat jouw normen en waarden de maat moeten zijn?

 • somporn

  Zoals Joannes al zei,als het voor de burger is mag men alles fokken.
  Bulldogs,boxers, herders met hd en noem maar op.
  Dat is mooi,functioneel is het niet maar dat maakt niets uit.
  Maar een dikbil kan/mag niet want daar kan een veehouder aan verdienen.
  Verdienen is een vies woord,je kunt beter je hand ophouden aan het loket of je licht een halve bevolkingsgroep op die een huis huurt ``Vestia``
  NL ga rustig slapen er is niets aan de hand.

 • trijnie

  Een koe of dier dat niet in staat is om zelf haar jongen ter wereld te brengen is zo ver bij het normale vandaan dat dit echt tever gaat.

  En dat gaat ook te ver me t honden, katten e.d.

  De mens zou dienstbaar moeten zijn aan alles waar hij rentmeester over is, dat zou iedereen eens goed moeten begrijpen.

 • LUCTOR

  @trijnie kan jouw denkwijze wel begrijpen maar vanuit jouw perspectief geredeneerd is het in het begin al niet mis gegaan denk hierbij aan de appel en de slang.

 • alco1

  En een mens dan. Tang verlossing Zuignap verlossing Keizersnede.??????

 • Mozes

  Ik ben het wel met @trijnie eens, maar tegelijk hebben wij met een markt te maken die constant dwingt tot hogere efficiëntie om daarmee tegen een lagere prijs te kunnen leveren. Consumenten belijden in woord het ene standpunt terwijl ze met hun handen (koopgedrag) het andere uitvoeren.
  Daarnaast is de steeds hogere efficiëntie waar al honderden jaren naar gestreefd wordt wel de basis van onze welvaartsmaatschappij.

 • schoenmakers1

  wanneer mag ik komen kijken trijnie hoe jij dit realiseert, ik ben benieuwd.
  je moet niet zeggen hoe het iemand anders moet doen maar het voorbeeld geven!!!

 • Hans Brasil

  http://edepot.wur.nl/249672
  'De vraag (2005)
  Het eerste gesprek met de Federatie van Vleesveestamboeken (Federatie) en de Nederlandsestamboeken van Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw vond plaats in het najaar van 2005. Deconcrete vraag aan de onderzoekers was of ze in een onderzoeksproject een fokprogramma konden ontwikkelen voor natuurlijke geboorten bij Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont waarbij de gunstige vleesproductie eigenschappen zoveel mogelijk behoudenzoudenblijven. Tijdens het gesprek werd steeds duidelijker dat een zeer groot deel van de sector eigenlijk helemaal niet open stond voor het streven naar meer natuurlijke geboorten. Het terugdringen van het routinematig gebruik van keizersnede was op dat moment niet of nauwelijks bespreekbaar. In een dergelijke sfeer heeft
  een technische oplossing als een doorgerekend fokprogramma voor natuurlijke geboorten geen zin.Bovendien was zo’n fokprogramma op hoofdlijnen al wel eens eerder ontwikkeld.' Het probleem zit 'm in de kop van de boeren, niet in de koeien!!!

 • Jan van het Zand

  Europees gezien is een Nederlands verbod op dikbillen fokken geen probleem. De boeren in Frankrijk en België zullen het zelfs toejuichen.
  Zo is dat ook met het verbod op pelsdieren.
  Nu de hamvraag: Als deze vormen van veehouderij elders wordt voortgezet is daarmee het welzijn van die dieren daarmee gebaat?
  Macro-economisch krijg je dan een Bengaals effect: We hebben geen textielindustrie meer in Nederland, want elders kan het veel goedkoper. En dan is zelfs het welzijn mens in het gedrang waar de productie wordt voortgezet. Intussen zitten we in Nederland met een gewenste kenniseconomie die voor de mensen met geen of weinig opleiding (niet iedereen is een briljante student, denk aan de Gauskromme) geen toekomst biedt, tenzij je de bijstand een toekomst noemt.

 • info48

  Bij dit soort onderwerpen geven de meeste mensen vanuit hun onderbuik (gevoel) hun mening vanuit de overtuiging dat dit het beste is voor het dier, zonder aan het dier zelf te vragen of hun mening wel terecht is.....en daar zit nu net het punt!.......... de meeste mensen hebben nooit geleerd te communiceren met een 'landbouw huishoud dier' want vraag je het de dikbil dan krijg je als antwoord: ik ben volkomen gelukkig, mijn baas houdt van mij en vind me geweldig mooi, hij zorgt 24/7/12, wanneer ik bevallen moet zorgt hij/zij voor een pijnloze bevalling en ik mag mijn kalfje zelf zogen lekker in de wei.
  Dit antwoord wordt bewezen door het feit dat de dieren in een goede conditie zijn, regelmatig tochtig worden goed kunnen bewegen en lopen( fokdoelen) en als ze de boer zien graag bij hem komen in de wei om zich even te laten aaien en bekloppen.
  Hoe anders is het b.v. met onze anorexie MENSEN? wordt het niet eens tijd om dat probleem aan te pakken in plaats van over elkaar te buitelen om te laten zien hoe goed je het wel niet voor hebt met de dieren? en zeker als je niet in staat bent om met de dieren te 'praten'om te WETEN wat de dieren ZELF willen!!

 • schoenmakers1

  parel#27, de kenniseconomie zoals jij beschrijft is eigenlijk gewoon een lachertje, een groot gedeelte van de quote 500 van rijkste mensen in Nederland heeft dit niet te danken aan de studie, het is wel omdat er zoveel mensen in Nederland geleerd hebben dat de natuurlijke kunde van de mensen niet meer gewaardeerd wordt, vroeger werd de theorie aan de praktijk aangepast, momenteel moet de praktijk zich aan de theorie aanpassen, als dit maar goed blijft gaan.
  Voorbeeldje, er moeten honderdduizenden Oost-Europeanen hier het werk komen doen terwijl hier vele nutteloos thuis zitten, dit kan niet goed blijven gaan

 • afm

  laat al die haagsu deskundige eerst bij de bedrijf hulp gaan werken. en naar 5jaar ervaring. mogen zu er over mee praten. de profeten

 • joannes

  Goed opgemerkt @info48 in #28! Die dikbillen worden vertroetelt in hun leven!

 • auto35

  Ik ben het geheel met trijnie#21 eens. Zou het niet beter kunnen verwoorden. En diegene waar financieel gewin hier boven staat moet eens goed nadenken.

 • joannes

  Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten! Zo zal het ook met jouw zijn @Leon35. Je kan je niet voorstellen dat die Dikbillen een goed leven hebben en vertroetelt worden! Neem tervergelijking eens de Duivensport of die huishond die zijn leven aan een lijntje moet lopen!

 • THE Duke

  Plan van aanpak natuurlijk luxe is een lachertje. Ik ben van mening dat iedere veehouder verplicht aan stamboekregistratie moet doen, en alleen mag fokken met stieren waarvan gebleken is dat de binnenbekkenmaat gunstig is voor het project natuurlijk luxe. Alleen dan kan er sneller resultaat geboekt worden. Gelukkig nemen bepaalde stamboeken (met name VRB) daar het voortouw in. De dikbil mag, en zal niet verdwijnen als blijkt dat als er volgens een bepaalde richtlijn resultaat geboekt kan worden. Voordeel van registratie is dat er veel meer dieren beschikbaar komen voor KI, en dat er een controle op de fokprogramma's zijn.

 • Lie

  Etisch gezien kun je het fokken van dieren die niet natuurlijk kunnen afkalven niet goed praten, een keizersnee is geen peulenschilletje niet voor de koe en ook niet voor de d'arts. Ben ontzettend teleurgesteld in de reageerders die dit proberen recht te praten. Er worden genoeg (vlees)koeien op natuurlijke wijze geboren, in Noord Amerika hebben ze er weilanden vol van lopen.

 • Jan-Zonderland

  @ Trijnie, je schrijft 'Een koe of dier dat niet in staat is om zelf haar jongen ter wereld te brengen is zo ver bij het normale vandaan dat dit echt tever gaat.'
  Realiseer je je wel wat je hier zegt ? Een mens is uiteindelijk ook 'maareen dier'
  Ik hoop voor jou en je evt nageslacht dat jij nooit maar dan ook nooit in een situatie terecht komt waarin een keizersnee levensreddend is voor moeder en/of kind. Mijn god wat een kortzichtig figuur ben jij.

 • joannes

  Ethisch wordt elke schoonheids operatie bij vrouwen én mannen als Prima gezien en in enkele gevallen toegejuigd. Erger, het staat voor sommige sterren/beroemdheden in hun arbeidsvoorwaarden vooral ¨goed¨er uit te blijven zien! @Lie, ik zou niet weten wat er mis is aan een routine operatie die de koe verlost van een pijnlijke bevalling! Heb je je weleens afgevraagd wat ¨ethiek¨ inhoud, behalve de moderne vage algemene dooddoener betekenis waarmee het het woord te pas en te onpas gebruikt wordt! Voor het begrip ¨natuurlijk¨ geldt overigens hetzelfde. Natuurlijk is niet loslaten en maar laten aanrommelen, daarvoor zijn we al veel te ver in de inrichting en vorming van onze omgeving. Inclusief onze huis en gebruiksdieren.

 • Mozes

  @Jan-Zonderland, Trijnie zegt niet dat er nooit een keizersnee uitgevoerd mag worden maar zegt dat het ethisch onverantwoord is dat dieren zodanig worden gefokt dat ze nooit meer op een natuurlijke manier geboren kunnen worden. En dat ben ik wel met Trijnie eens.

 • j.verstraten1

  Het is een ethische kwestie of je het toelaatbaar acht dat een erfelijke afwijking ( wat de dikbilfactor van origine is) welke risicovol voor een natuurlijke bevalling is of deze zelfs onmogelijk maakt bewust toegepast mag worden in de fokkerij. Daar moet de discussie over gaan. Niet over de toegepaste techniek en of je die toe mag passen. Natuurlijk kies je voor een sectio wanneer dat noodzakelijk is en daar gaat het wetsvoorstel ook helemaal niet over, daar ik zelfs helemaal geen kritiek op..

 • trijnie

  Schoenmakers 1, ik ben het niet vaak met je eens maar wat je in #29 neerlegt, zijn verstandige woorden met inhoud.

 • trijnie

  Jan zonder land, wat maak je me nou?
  Natuurlijk moet er een keizersnee worden toegepast bij mens of dier als dat nodig is. Maar als je een beetje op de hoogte bent van bevalligen bij vrouwen dan zou je ook weten dat men haast altijd probeert en bevalling normaal te laten plaats vinden. Pas als het niet anders kan: het leven van vrouw of kind loopt gevaar, gaan ze over tot een keizersnee.
  En dit is omdat een normale bevalling nog altijd het beste is voor moederen kind.
  Bij deze dikbillers wordt er bewust voor gekozen om ze op zoveel mogelijk vlees te fokken en wordt het nadeel van een onnatuurlijke bevalling op de koop toe genomen.

 • trijnie

  En jan zonder land, ik kan je ook nog wel even vertellen dat een gewone bevalling een peuleschil is vergeleken met een keizersnee.
  Ooit wel eens een ouderwetse buikoperatie gehad met zo'n snee over langs? Nu daar kun je toch echt een poosje van ''genieten''.

 • schoenmakers1

  dank je trijnie

 • floseman1

  nou trijnie ik heb wel eens vrouwen gesproken die liever een keizersnede hadden dan met een tang verlost werden

 • eppenzolder

  Volgens mij is er niets mis met fokken op meer natuurlijke geboorten, jammer dat (een deel van) de sector dit zelf niet inziet.

 • wienbemelmans

  ik zie niet waarom men niet mag fokken met dikbil koeien,bij een keizersnee hebben ze geen enkele hinder van pijnloos voor het dier.een dag later loopt hij weer in de wei.maar bij de pvda al die softies mag je niet aan een dier komen dat ze maar naar de oostvaardersplassen gaan kijken en zich dan schamen.als ze op tv een mens onthoofden hoor je van die partijen niks ze komen ook niet terug van vakantie, maar een dier dan is nl te klein.stelletje sukkels.

 • eppenzolder

  Klopt Wien, het grootste dierenleed in Nederland vindt plaats in de Oostvaardersplassen, onder de noemer 'natuur'.

 • trijnie

  Problemen afdoen met de ovp is wel een gemakkelijke weg.
  En wat als die koe met een snee en hechtingen in haar lijf loopt?
  Pijnstillers, antibioticum? Het is natuurlijk niet denkbeeldig dat ze een infectie oploopt?

 • spits761

  trijnie en leon 35 zijn zoals ik ze altijd noem de moraalridders vd samenleving!!Wat een boter kun je toch op je kop hebben.Als we hier in ons kleine landje alles maar verbieden(dikbolfokkerij,nertsenhouderij)of zoveel regels en wetten opstellen om het voor de ondernemer zo moeilijk mogelijk te maken(varkenshouderij,konijnenhouderij)dan zijn we met zijn allen beter af in nederland.Kom je in belgie 1 meter over de grens praat niemand meer over de dikbilfokkerij,als het maar niet in nederland is want dat is ethisch niet verantwoord!!Wat denk je van koeien die 12000 ltr melk geven in een lactatie ,of een zeug die 36 biggen werpt in een jaar ,een vleesvarken dat 1000 gram groeit per dag ,een kip die meer dan 300 eieren legt in een jaar.Zie daar,dat noemen ze genetische vooruitgang!!!En daar kun je over redetwisten of dit niet allemaal te ver is doorgeschoten.Maar ga niet alleen een dikbil sector aanpakken omdat het kalf niet via natuurlijke weg geboren kan worden.Stel dan aan ieder sector eisen ,en trijnie en leon,ga lekker terug jullie grot in.Onze moraalriddertjes ,dat worden er zo langzamerhand teveel van die partij tegen de dieren stemmers!!!!!!!!!!!!

 • koeboertje

  Trijnie, ik ben het wel met je eens.
  Als man kunnen wij niet stellen dat een keizersnee pijnloos is .
  En de koe zal niet zeggen als ze pijn heeft.

 • trijnie

  Zo is het koeboer, vernieuwen moet maar het moet wel redelijk blijven en geen idioterie worden. Een stukje vlees van een limosinkoe is net zo lekker. En gehakt van een uit gemolken koe is ook niks mis mee.

 • floseman1

  jammer dat hier zo veel mensen mee praten die geen verstand hebben van dieren en een lekker stukje vlees en daarbij de dikbil koe ook nog eens lekker buiten loopt en niet voor betaald wordt zo als de weide gang voor de afgemolken koeien wat toch eigenlijk maar een afval product is

 • spits761

  koeboer ,een beetje simpel om te denken dat een keizersnede pijnloos is,maar denk je dat een gewone normale bevalling bij mens of dier wel pijnloos is!!!!Af en toe schrik ik een beetje vd onwetendheid en de domheid,jonge jonge wat een ...............

 • koeboertje

  Ik stel niet dat het pijnloos is ,
  Maar hierboven staan reakties door mannen die beweren wel dat een keizersnede voor een koe pijnloos is.

 • trijnie

  Flosseman, ik weet duvels goed wat een lekker stukje vlees is. Weleens van het vechtdalvlees gehoord? Te verkrijgen bij biologische slagerij Haverkort? En dat hoeft echt geen dikbiller te zijn. Ik zal voor de zekerheid de volgende keer informeren want dan boycot ik dit belachelijke produkt.

 • LUCTOR

  @trijnie Het vechtdal vlees wordt maar door enkele boeren geproduceert met zeer goedkoop natuurland op deze gronden kun je ook geen dikbil vee houden want daar gedijen ze niet,ik weet dat er enkele slagers in het vechtdal dit verkopen die in het verleden als je hun het soort runderen aanbood wat ze nu verkopen niet wilden hebben want ze zweerden bij de dikbil doordat de maatschappelijke en politieke opinie aan verandering onder hevig is, moeten dit soort bedrijfjes hier in mee anders houden ze het hoofd niet boven water, dus neem maar van mij aan dat waar nu dat vechtdal vlees verkocht wordt er alleen maar een economische grondslag achter zit en geen diervriendelijke.

 • Hans Brasil

  http://www.bemhumorado.com.br/as-super-vacas-transgenicas/

  'vertaling: transgene koeien, bekend als het ras Belgische blauwe, een vleesras uit België, genetisch gemodificeerd, met een afwijkend gen, om hun formaat/omvang te vergroten'
  In Brasil wordt er de draak mee gestoken, maar wat moet je hier nou van vinden???? wil de normale consument hier nog vlees van eten? Trijnie?

 • trijnie

  Hardgrondig NEE, ik wil dit vlees niet eten, maar soms weet je ook niet meer wat je kunt eten en wat je precies koopt.
  In het verleden kochten we nog weleens vlees van het Drents landschap, maar die hadden een slager die zijn vak niet verstond en we moesten er 70 km voor rijden.

 • trijnie

  Luctor daarin heb je deels wel gelijk. Maar er zijn ook wel mensen die biologisch werken vanuit overtuiging. Ik ken kwekers die haast onder het minimum aan loon werken maar toch heel gelukkig en overtuigend in hetleven staan. Het zijn vaak prachtmensen.

 • floseman1

  ja trijnie ik heb wel van het vechtdal vlees gehoord ik zal het niet naar beneden halen het zal echt wel goed zijn maar het wil niet zeggen dat het beter is en dat het diervriendelijker wordt gehouden als wij onze dikbillen niet goed verzorgen krijgen wij ook geen goed product en het is zo vraag en aanbod dat bepaald de markt

 • aarthamstra1

  Dierenleed????????? Hoorde van 1600 kalveren die deze week onnodig zijn vernietigd 1000zenden volgen nog Hoorde van een slager uit Amsterdam dat er op het slachthuis diverse koeien en stieren de put in zijn gegaan ,omdat de keurmeester op de wc zat en toen die terug kwam niet accepteerde dat er door gegaan is met het slachten ,Hij ze niet meer levendig kon keuren. Hoorde van een transporteur van Deense kalveren dat zij hele vracht nuchtere kalveren zijn vernietigd omdat de keurmeester niet heeft kunnen keuren tijdens het lossen. Hoorde van een kuikens chauffeur uit Putten dat daar soms hele vrachten kuikens de put in gaan omdat ze verkeerd aan gemeld zijn . Hoezo onnodig dieren leed.
  om over de betrokken mensen maar te zwijgen,

 • joannes

  @aarthamstra1, ¨Ze staan op hun strepen¨ is de uitdrukking! volgens Van Dale (2005) 'zijn hogere rang laten gelden (als argument in een geschil)'. Het wordt ook vaak in het algemeen gebruikt in de betekenis 'hardnekkig volhouden dat je gelijk hebt, geen duimbreed toegeven'. Ze noemen het Democratie, maar deze vorm te veel op het Communisme waar alles centraal werd beslist. En vaak met drog redenen!

 • somporn

  Aarthamstra1,dat is toch reinste machtsmisbruik van de keurmeester,hij gaat maar naar de wc als de band stil staat of hij moet zorgen dat er vervanging is.
  Zo een man moet een trap onder zijn hol krijgen om zo met zijn vak om te gaan.

 • cocoma

  Het wit blauw ras is de laatste jaren enorm verbeterd, erfelijke afwijkingen welke aan het licht zijn gekomen kunnen voorkomen worden met de juiste stierkeuze. Voor gebruikskruisingen met melkvee zijn dikbilstieren ideaal, er blijft dus veel vraag naar dikbilstieren daarom zal de fokkerij blijven bestaan (als het niet hier is dan in belgie). De nederlandse dikbilfokker heeft niet zo heel veel keuze lijkt mij dan meedoen aan het beperken van het aantal keizersnedes. De mester/slachter die S- karkassen wil zal in de toekomst naar elders moeten uitwijken.

 • MichaelPeeters

  @ iedereen hierboven
  BWB, VRB en andere dikbilrassen hebben één afwijking t.o.v. klassieke mensen en dieren: het anti myostatisch gen. Een gen dat er voor zorgt dat de aanwas van spiercellen pas veel later in de ontwikkeling van het dier stopt. Het voordeel is dus dat je voor de slagerij, de slachterij, de handel en de boer een rund hebt dat meer spiermasa t.o.v. rest produceert met een zeer laag vetgehalte (spierweefsel wordt aangezet ten nadele van vetweefsel). Hebben wij in Belgie en NL dan toch wel te maken met idioten van consumenten die geen vet op hun vlees willen zien liggen zeker???
  Het is niet de individuele Fokker die graag keizersneden ziet, die ziet wel graag rendement, en als de handel nu eenmaal te mager en dus minder smakelijk vlees hoger waardeert, dan zit er voor de boer niets anders op dan dit produkt te leveren, of failliet te gaan. En daar zit het probleem.

  Limousin of Angus vlees (om er maar enkele te noemen) is niet alleen zonder keizersnede geboren, het is ook gewoon veel smakelijker door al het intramusculair vet (wat een BWB bijna niet heeft). maar zolang een klant geen vet wil zien, en dus niet bereid is dat stuk in zijn bek te steken, blijven de dikbillen de beste keuze!

 • MichaelPeeters

  en als mannier om het beleid kracht bij te zetten:
  misschien een verbod aan de consument geven om nog extreem mager rundvlees te eten!! dan bestreiden we het probleem bij de bron en kan de boer zich aanpassen aan de plots veranderde vraag, waardoor er nog iets te verdienen valt. en mensen die toch extreem mager rundvlees blijven consumeren krijgen korting op de uitkering!! iedereen blij, en de overtreders gestraft waar het pijn doet!!

 • stefanvo

  die keal moet gewoon niet zo zeiken

 • W Geverink

  Het gebeurd wel vaker dat boeren exterieur en technische resultaten gebruiken als maatstaaf voor kwaliteit. Hier in Noord Amerika hebben de boeren op het gebied van rundvleeskwaliteit juist enorme sprongen vooruit gemaakt in de afgelopen 25 jaar. Zoals Michael Peeters hiervoor al zegt is intramusculair vet een must voor een super smaak en behoud van malsheid na de bereiding, vooral als het vlees op de bbq wordt klaargemaakt. Bij de moderne varkens wordt trots gewezen naar het aantal biggen per zeug per jaar terwijl de consumptie juist aangeeft dat de consument het daarmee niet eens is. Pas als je een stukje ouderwedse Berkshire geproeft hebt weet je dat er op de verkeerde kenmerken wordt gefokt. Op zich denk ik niet dat de keizersnede heel erg veel te maken heeft met het welzijn van de koe. Ik vroeg mij meer af wat ik zou doen met een hele diepvries vol soepvlees...

 • floseman1

  voor de consument is vlees /vlees en waar het vandaan komt zal het en worst wezen men kijkt naar de prijs en niet naar de kwaliteit [op een enkeling na ] het is in der jaren een industrie product geworden en als je wild over leven moet je meedoen en anders stoppen en zo is het met elk product wat je houd of verbouwd

 • trijnie

  Geverink, je hebt het bij het juiste eind, er moet wat vet aan het vlees zitten, dat geeft de smaak eraan.
  Vaak is vlees veel te droog, karbonade ook. Als ik ze bij de goede slager haal zit er altijd een randje vet omheen. Deze varkens lopen gewoon op de hei en het bos, onvoorstelbaar. Ik weet niet hoelang ze er lopen want in de winter zullen ze wel gewoon binnen zijn.

 • evanderpasch1

  In belgie willen ze van de dikbil streekprodukt maken met keizersnee kunnen we ze daar blijven halen net als weidekoeien van de markt.
  De meeste dikbillen staan bij hobbyhouders mede door lage rendement maar deze houden wel van hun dieren.

 • koestal

  Ik liep vanmiddag even in de stad,ook veel dikbillen gezien,dus werk aan de winkel voor de PvdA

 • crisismanager

  hoe kunnen mensen eigenlijk weten hoeveel en wanneer een dikbil meeste pijn heeft,keizersnede of gewone bevalling.mischien is de dikbil wel reuzeblij dat het kalf zo gehaald word.ik weet namelijk als boer wel wanneer een koe kip of varken het meeste pijn heeft.eventjes opsommen de koe staat te eten aan het voerhek krijgt een spies van een hoorn in z'n nek(onthoornen niet toegestaan).varkens lopen in de box ,scheurt het ene varken bij het andere zo de staart af,verschrikkelijke pijn en onstekingen tot gevolg.(couperen staart verboden).kip word bij een agressieve ronde tot de dood toe de pluimen uit het lijf getrokken en vermoord.een groot bloedbad (snavelkapverbod gaat in werking) en deze verboden werden allemaal door onze wereldverbeteraars verzonnen.wie is er eigenlijk tegen dierenleed.en dit allemaal omdat als de dieren klein zijn mischien even een paar seconden pijn hebben bij de behandeling.
  ik zou dit niet op mijn geweten willen hebben

Laad alle reacties (69)

Of registreer je om te kunnen reageren.