Rundveehouderij

Nieuws 1338 x bekeken 2 reacties

Pilot bestrijding BVD van start in Zeeuws-Vlaanderen

Biervliet - In Zeeuws-Vlaanderen is een campagne gestart om alle rundveebedrijven vrij te maken van Bovine Virus Diarrhee (BVD).

Eerst worden de melkveebedrijven gescand, daarna de vleesveebedrijven. De campagne zal mogelijk het begin zijn van een landelijke aanpak.

In Nederland geldt nog geen verplichte BVD-bestrijding. In omringende landen is de besluitvorming verder. In België is de bestrijding vanaf 1 januari verplicht. In Nederland heeft een landelijke bestrijdingscampagne grote schade opgelopen na de IBR-affaire eind vorige eeuw.

Bestrijding van BVD - door middel van het scannen van bedrijven op besmette dieren, het afvoeren van dragers en enten van andere dieren - heeft echter grote voordelen voor de veehouderij. Dieren die besmet zijn met BVD, zijn namelijk ook vatbaarder voor alleriei andere infecties. BVD-vrij zijn verlaagt dus ook de algehele ziektedruk en het gebruik van antibiotica, aldus Frank van de Vijver van DAP IJzendijke.

De kosten van een bedrijfsscan lijken overkomelijk. Een eerste scan (monster tankmelk en tien bloedmonsters jongvee) kost ongeveer €130. De twee jaarlijks vervolgonderzoeken kosten tussen de €240 en €300 per jaar (tarief GD-pakket), dit exclusief voorrijkosten.

Bij zo'n bedrijfsonderzoek wordt de tankmelk getest op virus en antistoffen. Daarnaast wordt een aantal stuks jongvee bloed getapt en onderzocht.

De pilot in Zeeuws-Vlaanderen wordt gesteund met geld van de provincie en de Rabobank. Pakt de proef goed uit, dan worden de ervaringen meegenomen in een landelijke aanpak, dat voor later staat gepland.

Laatste reacties

  • h.j

    hoe ga je bij loslopende vlees stieren bloed tapen ik kan ze niet vast zeten

  • info48

    Terecht dat vermeld wordt dat we de IBR affaire in de vorige eeuw hadden, waarvan we tevens de oorzaak weten, hoelang blijft dit de kar nog tegenhouden?
    Waarom een Pilot i.p.v. gelijk landelijke aanpak, de grote voordelen zijn ondertussen genoegzaam bekend en 'uitvoering ervaringen' kunnen we zo uit het buitenland halen, daar kunnen WIJ van leren.

Of registreer je om te kunnen reageren.