Rundveehouderij

Nieuws 2668 x bekeken 10 reacties

'Natuurlijk afkalven ongewenst fokdoel'

Hoogcruts - Inzetten op fokdoel natuurlijk afkalven is voor een vleesras als het Belgisch Witblauwe ras niet juist. Dit vindt voorzitter Chiel Jacobs van de Stichting Pays-Bas Blanc Bleu Belge (PBBBB), een afsplitsing van Belgisch Witblauw Rundveestamboek Nederland (BWB).

Volgens Jacobs wordt zijn visie gedeeld door de meeste BWB-fokkers.

Jacobs stelt dat natuurlijk afkalven haaks staat op het fokdoel van het internationale Belgisch Witblauwe Stamboek. Ook gaat het ten koste van de vleesopbrengst en dus ook het opbrengend vermogen van de houderij. Daarnaast blijft natuurlijk afkalven een riskantere optie voor zowel koe als kalf dan het toepassen van een keizersnede. Een fokverbod ziet hij als een onhaalbare kaart voor de overheid.

Laatste reacties

 • abtje

  Met die insteek vraag je niet om een fokverbod, nee, je smeekt erom.

 • joannes

  Ik vind die voorzitter Chiel Jacobs moedig wanneer hij doordacht heeft welke discussie hij ingaat! Het is natuurlijk de vraag waarom bij dieren altijd alles ¨Natuurlijk¨ moet gaan, terwijl de medische stand, de meest innovatieve operaties op mensen uitvoert. Tot zelfs chips inbrengen voor het verbeteren van zicht of gehoor! Daarbij, er worden demonstraties gelopen voor het recht op abortus, enz, enz,... De vraag stellen waarom je niet mag fokken voor een geboorte met de aloude ¨routine keizersnede¨ is een terechte! Waarom is ethiek voor dieren anders dan ethiek voor mensen? Omdat we in de Politiek aan de leiband van WD en PvdD (nb een duidelijke minderheid) moeten lopen? Onzin, medische ethiek kan niet verschillen voor dieren van die van mensen! Nogmaals Moedig!

 • stowalbeet1

  De bijgevoegde foto illustreert zonneklaar dat een zodanig door fokken van de Belgische blauwe tot een mismaakt product voert. Het nastreven van natuurlijk afkalven kan een bijdrage vormen om misvormingen te voorkomen.
  Jos Wijsmuller

 • cocoma

  Een onhaalbare kaart voor de overheid? Ze gaan dus niet meewerken aan het verminderen van het aantal keizersnede. Als dit maar goed afloopt?

 • joannes

  Het gaat niet over vorming Jos Wijsmuller! Het gaat over geboortes met een kiezersnede.! Vwb die vormen, ze zijn natuurlijk te bediscussieren maar zolang er producenten en consumenten zijn die die vormen wel waarderen, wie ben jij om daar je persoonlijke ethische mening aan op te dringen. En vwb de ethiek, deze beesten leven minstens net zo gelukkig zo niet gelukkiger dan de gemiddelde koe op criteria zoals weidegang, verzorging, ruimte, enz, enz,

 • evanderpasch1

  Hij woont wel aan de juiste kant van de grens. Een mens mag wel 3 KEIZERsnede,[koningin ook]borstvergroting/schoonheidsoperatie,s maar een koe niet

 • j.verstraten1

  Varkens mogen niet meer gecastreerd worden, bij kippen gaat het snavelkappen verdwijnen, het versnipperen van mannelijke legkippen, het koudbranden van rundvee, het onthoornen , staartknippen, alle ingrepen bij dieren of het nu een economische noodzaak of bescherming voor het dierenwelzijn in een houderijsysteem betreft, staan ter discussie. Het verschil met mensen is dat mensen zelf kiezen voor medisch ingrijpen, en dieren daar wordt (door mensen)voor gekozen. Als jacobs nu met het argument 'fokdoel' en 'opbrengend vermogen' denkt de discussie in positieve zin te beïnvloeden dan denk ik: wel moedig maar of het ook slim is? In dit geval zouden dieren ( met dikbilfactor) zonder menselijk ingrijpen uitsterven, in het geheel niet bestaan. Je mag jezelf toch minstens afvragen onder welke ethische regels je dit kunt verantwoorden. Dat een keizersnede een verantwoorde techniek is om risicovolle geboortes te voorkomen daar gaat de discussie helemaal niet om.

 • j.verstraten1

  Persoonlijk heb ik er helemaal geen moeite mee, maar ik snap wel dat anderen daar wel moeite mee hebben. Maar dan ook een fokverbod op agressieve honden, of honden met van die opliggende ogen die uit de oogkassen rollen, en je zou je ook af kunnen vragen of bij sommige mensen waar erfelijke gebreken tot grote risico's leiden een verbod op voortplanten moet worden opgelegd. Wellicht argumenten die wel van invloed zijn op de discussie en waardoor je die ook breder trekt dan met WD en PVDD want met die kom je er toch niet uit.

 • spits761

  er moet een fokverbod komen op onwetende politici.Rationeel nadenken is er jammer genoeg niet meer bij daar in den haag.

 • aloys

  Eindelijk iemand die zijn nek durft uit te steken en het aandurft om politici erop te wijzen dat ze met hun voeten terug op de grond moeten komen en hun ogen moeten open doen. Tal van koeien lijden heel wat meer pijn bij het natuurlijk afkalven. Dikbillen ondergaan geen pijn indien ze verlossen via keizersnede. Sommige koeien staan zelfs te herkauwen tijdens het uitvoeren van de keizersnede wat er op wijst dat deze dieren niet hoeven te lijden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.