RundveeNieuws

Melkprijs DOC Kaas duikelt fors

Hoogeveen – DOC Kaas heeft haar voorschotmelkprijs voor de maand september verlaagd met €3,44 naar €33,23 per 100 kilo (exclusief btw).

Deze prijs geldt bij een aanvoer van 700.000 kilo melk. Bij een aanvoer van 1,1 miljoen kilo bedraagt het voorschot €33,65 per 100 kilo. De vetprijs is met €0,30 verlaagd naar €3,16 per kilo. Per kilo eiwit betaalt DOC €6,33, dat is €0,61 minder ten opzichte van een maand eerder. Oorzaak zijn problemen bij de kaasafzet en gebrek aan alternatieven.

De zuivelonderneming meldt in haar ledenblad dat in de afgelopen weken de eerste significante effecten van het wegvallen van de kaasmarkt in Rusland zichtbaar werden. Daarnaast stagneert de groei van de vraag naar zuivel in het Verre Oosten en Afrika. In combinatie met een hoge melkaanvoer wereldwijd zorgt dit voor een behoorlijke druk op de markt.

Kaas bestemd voor Rusland wordt nu op andere markten afgezet. Volgens DOC zijn de kaasprijzen hierdoor in de afgelopen weken in ieder geval met 15 tot 20 procent gedaald. De spotnotering voor foliekaas bewoog zich eind vorige week rond €2,65 per kilo, maar er werd ook kaas voor flink lagere prijzen verhandeld.

DOC Kaas hield de voorschotprijs voor augustus nog gelijk omdat de exacte effecten van de Russische importboycot nog niet waren te overzien. Wel liet directeur Marc Ligthart toen al weten niet optimistisch te zijn over de situatie op de zuivelmarkt. Nu is er nadere duidelijkheid ontstaan. De marktomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in het afgelopen voorjaar, toen de kaasprijzen hard naar beneden gingen. Er is een hoge melkaanvoer bij een situatie van vraaguitval.

De kaasproducent uit Hoogeveen wil haar leden tijdens de najaarsbijeenkomsten uitgebreid bijpraten over de ontwikkelingen in de markt en de effecten daarvan op DOC Kaas en haar leden. Directeur Marc Ligthart was niet bereikbaar voor nader commentaar.

 

Zie voor meer zuivelprijzen in Boerderij Markt op Maat;

klik voor DOC-prijs op deze link

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin