Rundveehouderij

Nieuws 11614 x bekeken 29 reactieslaatste update:18 sep 2014

Melkprijs DOC Kaas duikelt fors

Hoogeveen – DOC Kaas heeft haar voorschotmelkprijs voor de maand september verlaagd met €3,44 naar €33,23 per 100 kilo (exclusief btw).

Deze prijs geldt bij een aanvoer van 700.000 kilo melk. Bij een aanvoer van 1,1 miljoen kilo bedraagt het voorschot €33,65 per 100 kilo. De vetprijs is met €0,30 verlaagd naar €3,16 per kilo. Per kilo eiwit betaalt DOC €6,33, dat is €0,61 minder ten opzichte van een maand eerder. Oorzaak zijn problemen bij de kaasafzet en gebrek aan alternatieven.

De zuivelonderneming meldt in haar ledenblad dat in de afgelopen weken de eerste significante effecten van het wegvallen van de kaasmarkt in Rusland zichtbaar werden. Daarnaast stagneert de groei van de vraag naar zuivel in het Verre Oosten en Afrika. In combinatie met een hoge melkaanvoer wereldwijd zorgt dit voor een behoorlijke druk op de markt.

Kaas bestemd voor Rusland wordt nu op andere markten afgezet. Volgens DOC zijn de kaasprijzen hierdoor in de afgelopen weken in ieder geval met 15 tot 20 procent gedaald. De spotnotering voor foliekaas bewoog zich eind vorige week rond €2,65 per kilo, maar er werd ook kaas voor flink lagere prijzen verhandeld.

DOC Kaas hield de voorschotprijs voor augustus nog gelijk omdat de exacte effecten van de Russische importboycot nog niet waren te overzien. Wel liet directeur Marc Ligthart toen al weten niet optimistisch te zijn over de situatie op de zuivelmarkt. Nu is er nadere duidelijkheid ontstaan. De marktomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in het afgelopen voorjaar, toen de kaasprijzen hard naar beneden gingen. Er is een hoge melkaanvoer bij een situatie van vraaguitval.

De kaasproducent uit Hoogeveen wil haar leden tijdens de najaarsbijeenkomsten uitgebreid bijpraten over de ontwikkelingen in de markt en de effecten daarvan op DOC Kaas en haar leden. Directeur Marc Ligthart was niet bereikbaar voor nader commentaar.

 

Zie voor meer zuivelprijzen in Boerderij Markt op Maat;

klik voor DOC-prijs op deze link

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  helemaal niet raar natuurlijk. De boeren betalen het pokeren van onze politiek wel.

 • koestal

  schadeclaims indienen bij de EU,die hebben er geld voor gereserveerd

 • eric12345

  schadeclaims ja, 0.50 cent eigen risico, en denhaag,brussel,washington ieder 1 cent haha, zoiets, zo collectief mogelijk. los van die opkoopregeling. en vervolgens die russen aan de jas trekken.

 • daan1908

  Wat gaan de andere kaasfabrieken doen ? Iedereen geeft Rusland de schuld , dat is wel erg gemakkelijk .

 • koestal

  zakt onder de kritieke melkprijs

 • Ishtar

  Tja en nu?
  Je kan niemand om steun vragen, immers overproductie is eigen sector keus.
  Dus dat moeten jullie dus nu intern gaan oplossen.
  Bij wie gaan boeren straks klagen?
  Toch hoop ik wel bij diegene die dit zo bedacht hebben lijkt me?
  NZO, RFC, nevedi, lto, cda en sgp etc etc?
  Toch?

 • Ishtar

  Directeur Marc Ligthart zal toch wel uitleg geven en zijn bonus terugstorten?

 • joannes

  @Ishtar, Mark Ligthart heeft het recent overgenomen! Hoe kan je die nu verantwoordelijk houden voor Politieke ontwikkelingen en de eventuele te eenzijdige bedrijfs strategie. Ze zullen bij zijn voorganger Jannes Oosterveld moeten aankloppen want die heeft de zaak op deze scherpe koers gezet. http://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2013/12/Jannes-Oosterveld-1952-1420201W/

 • afm

  en dit is nog maar het begin. over 8 maanden breekt de hel los. maar ja het gaat tog over wie de meeste speenne in de stal heeft .de prijs is bij een aantal maar bij zaak. wel jammer voor de geenne die wel normaal blijven die zijn weer de klos. en zoo maak ken zu als kapot .de sukkels.

 • veenboer

  En alstublieft meer gaan melken, domme boeren,met minder melk op de markt is de prijs beter en verdien je meer, maar de meeste onder ons denken er jammer genoeg niet zo over. Jullie verzieken het voor jezelf, en voor degene die wel snappen hoe de markt werkt!!!

 • steenbok1

  collega s geen paniek, komt allemaal goed, snap niet dat jullie nu al durven te zeuren. Superheffing moest eraf, of denken jullie dat de rest van de wereld naar ons luistert?

 • keine

  Doc is gewoon te afhankelijk van 1 product, 7 jaar geleden hadden ze het zelfde probleem. ze moeten eigenlijk nog een nieuw gedeelte bouwen voor het pekelbad voor natuurkazen maar dat ia al jaren uitgesteld, daarom wordt de oude fabriek ook niet gesloten wat al jaren geleden met de gemeente was afgesproken.

 • boerrick

  Heeft er eigenlijk iemand ooit gezegd dat een overstap na Aware een slecht idee was?

 • Jaap39

  Wat bedoel je boerrick #13?

 • koestal

  De EU zal u redden met geld ,hebben ze beloofd !

 • boerrick

  #14 wat ik bedoel is dat de melkprijs van DOC zo diepdroevend laag is vergeleken met andere fabrieken dat je er eigenlijk geen buil aan kan vallen om over te stappen(wat door sommige bekritiseerd werd). En als DOC zo blijft uitbetalen zullen er vast nog wel wat volgen.

 • jan007

  Wat een geklaag. Ben je nu ondernemer of niet.

 • peter1939

  klop het artikelin veeteelt mbt melkprijsvergelijking achteraf toch aardig van DMS...helaas voor de leveranciers.

 • metal

  De boeren praten alleen maar over aantallen koeien en niet over het rendement dat over 10 jaar nog geen 2% is terwijl men voor 3,5% moet lenen .
  En maar bouwen want ja je moet toch nog een paar koeien meer dan de buurt hebben.
  En FC maar poederfabrieken bouwen voor meer dan 2,5 miljard als China zo meteen een keer ons de poeder laat houden omdat wij niet naar hun pijpen dansen dan is de melkveehouderij in Nederland opslag bankroet

 • cvroege

  heel erg bl[j dat we niet meer aan DOC leveren !

 • arendsoog

  Het verschil met amerika word nu wel heel groot

 • koestal

  Marc Ligthart kan hier niks aan doen, die is nog maar net begonnen,Jannes Oosterveld heeft het altijd goed gedaan ,die heeft een groot bedrijf opgebouwd,overigens ik ben geen leverancier van DOC

 • aarthamstra1

  1500.000.000.000 Eu in de pensioen 90 % belegd in het buitenland .Er gaan stemmen op om weer een gedeelte er uit te jatten voor werkgelegenheid.
  Als nu de oudjes zieken zwakken in het weekend GRATIS eten uit eigen pensioen word bezorgd door de boeren. Hebben de oudjes zieken en zwakken eten en boeren het beter.

 • dayo

  @cvroege nu ben je blij, in het verleden heeft doc het erg goed gedaan, laatste jaren minder, iedere afnemer heeft wel eens een mindere periode, als ze weer beter uit gaan betalen en alles weer goed op de rit hebben, wil je misschien wel weer terug....

 • BO(skabout)ER

  ja als de basis maar gezond is van een bedrijf! Dat zit bij DOC wel goed.

 • Rebbie

  Zat in een studieclub had altijd de laagste melkprijs bij Doc in vergelijking met de andere studieleden, hoezo goed gedaan in het verleden! We zijn ook weggegaan naar een ander geen haar op mijn hoofd die daar spijt van heeft! Bij doc ben je een nummer die melk levert inspraak ho maar.

 • fredlenders01

  Wij verlenen hard geld LENING

  Wij verlenen hard geld leningen en alle andere soorten van leningen, met een rente variërend van 3% - 5%. Wij verlenen van leningen Nation Wide, variërend van 1.000,00 tot 100 miljoen USD / Pond / EURO. Wij financieren 100% en met een LTV van 75% -85% op eigendomsverwerving.

  Wij bieden de volgende soorten van Hard Geld Lenen:

  Hard Geld Lening; Lijn van het krediet,
  Commerciële Hard Geld Lenen
  Persoonlijke Hard Geld Lenen
  Zakelijk Hard Geld Lenen
  Investeringen Hard Geld Lenen
  Ontwikkeling Hard Geld Lenen
  Acquisitie-Leningen Equipment Leasing
  Start-up Leningen Commercieel Vastgoed Leningen
  Inventarisatie Leningen Ongedekte Lenen
  Bouw leningen
  Debiteuren Leningen Lines of Credit
  Factoring Warehouse Financiering
  machines Leningen
  Working Capital Leningen Vloeren Lines
  Agrarische Leningen, International Loans
  Purchase Order Financiering: vrijwel elk type BUSINESS LENING
  E.T.C ...

  Indien u interesse hebt contact met ons op via e-mail; fredlenders01@gmail.com

  groeten
  De heer Fred Finnen

 • gjcamps

  Fred zet een advertentie, dit is een discussie plaats!

 • joannes

  Ik vrees dat Fred Finnen geen bankvergunning heeft! Op Internet gedraagt hij zich als een ¨Loanshark¨ ! Zo raak je wel héél gemakkelijk je eigendom kwijt! Met een 25% tot 15% korting!

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.