RundveeNieuws

Franse megafarm geblokkeerd

Drucat – Actievoerders tegen de zogenaamde ‘Ferme des 1.000 vaches’ bij Abbeville in Noord-Frankrijk hebben de toegang tot het bedrijf geblokkeerd.

Dat gebeurde direct nadat bekend werd dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste 150 melkkoeien op het bedrijf waren gearriveerd. De blokkade duurde ook maandag onverminderd voort.

De grote melkveehouderij in Drucat stuit al jaren op veel tegenstand. Na bezwaarschriften en een reeks demonstraties gaven de plaatselijke autoriteiten echter toch vergunning, voorlopig voor maximaal vijfhonderd melkkoeien. De boerderij is daarop inderdaad gebouwd, met volgens de actievoerder een capaciteit voor duizend dieren. Ook die bouw leverde problemen op, waarbij actievoerders onder meer tot de bouwplaats doordrongen en een deel van de nieuwe stallen weer wisten neer te halen.

De initiatiefnemers willen het bedrijf nu daadwerkelijk op gang brengen maar dat heeft de enkele tientallen actievoerders, zowel uit de directe omgeving als elders uit Frankrijk, opnieuw gemobiliseerd. De acties worden ook gesteund voor de kleinere boerenbond Confédération paysanne. Volgens de demonstranten hebben de stallen en andere gebouwen wel degelijk een capaciteit voor duizend dieren. ”Op dit moment houden we vrachtauto’s en ook koeien tegen, zowel er in als er uit, maar we laten het personeel wel door. Als de boer echter niet zwart op wit wil verklaren dat hij het op hooguit vijfhonderd koeien houdt, dan komt er een volledige blokkade,” aldus een woordvoerder.

Beheer
WP Admin