Rundveehouderij

Nieuws 1420 x bekeken 1 reactie

DFA haalt meeste melk van de markt

Kiel - Dairy Farmers of America is (DFA), met 3,7 procent van de melkproductie wereldwijd, de grootste collecteur van boerderijmelk ter wereld.

Dat blijkt uit cijfers verzameld door het International Farm Comparison Network (IFCN) over 2013. Het marktaandeel van 3,7 procent is goed voor 27,8 miljard kilo meetmelk. Op de tweede plek staat Fonterra met 22 miljard kilo melk, gevolgd door Lactalis met een totale melkinname van 15 miljard kilo.

FrieslandCampina, goed voor 10,3 miljard kilo meetmelk, staat op een zesde plek met een marktaandeel van 1,4 procent. De lijst geeft een aardig overzicht, maar hier en daar zijn dubbeltellingen volgens het IFCN niet uit te sluiten. Zo is DFA één van de leveranciers van Fonterra in de Verenigde Staten.

Het IFCN heeft ook gekeken naar de gerealiseerde omzet per kilo melk. Danone en Lactalis springen er in de top-10 uit met een geschatte omzet van respectievelijk $1,90 en 1,30 per kilo melk. FrieslandCampina bevindt zich op gelijke hoogte met Arla, beide zijn goed voor een omzet van $1,10 per kilo melk. DFA scoort met $0,50 veel lager vanwege het feit dat de onderneming slecht een deel van gecollecteerde melk zelf verwerkt.

Opvallend goed presterende bedrijven die niet tot de top-10 grootste zuivelcollecteurs behoren zijn  Mengniu (CN) en Yili (CN), beide goed voor een omzet van $1,60 per kilo melk. In Europa doen Theo Müller (D)  en Bongrain (FR)het goed met een omzet van respectievelijk $1,50 en $1,40 per kilo melk.

Eén reactie

  • Ferm

    Zo te lezen valt er voor FC nog wel wat winst te behalen bij de verwaardig van de melk in vergelijking met andere spelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.