RundveeNieuws

Commissie stelt opslagvergoeding zuivel voor

Brussel – De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan voor de private opslag van boter, mageremelkpoeder en (half)harde kaas, die volgens schattingen van de zuivelindustrie in totaal tegen de €20 miljoen kunnen gaan kosten.

De voorstellen zijn nog onofficieel en dus nog vatbaar voor wijziging. Woensdag worden de voorstellen met de industrie en handel besproken.

De voorstellen van de commissie gaan uit van private opslag tot maximaal 210 dagen en van een niet-gelimiteerde hoeveelheid boter en mageremelkpoeder. Voor kaas wordt wel gedacht aan een opslagplafond.

Het voorstel is dat voor boter een vaste, eenmalige opslagvergoeding wordt gegeven van €18.93 per ton, plus een dagvergoeding van 28 cent per ton. Opslag is mogelijk van 90 tot 210 dagen. Voor mageremelkpoeder is een vaste opslagvergoeding voorzien van €8.86 per ton, plus een dagvergoeding van 16 cent per ton. De opslagduur is dezelfde als voor boter.

Voor kaas wordt een vaste vergoeding voorgesteld van €15.57 per ton en een dagvergoeding van 27 cent per ton. Deze vergoeding is echter beschikbaar voor een nog nader te bepalen maximum tonnage. Onder kaas wordt ook verstaan: gemalen en geraspte kaas en kaaspoeder. Zachte kazen worden uitgesloten van de opslagregeling, omdat deze niet geschikt zijn voor opslag. Nog wel ter discussie staat een voorstel van de Baltische landen om ook bevroren wrongel te mogen opslaan. Wordt dit plan geaccepteerd, dan kan mogelijk een grotere hoeveelheid kaas in opslag worden genomen.

De Europese Commissie zelf durft nog geen uitspraak te doen over de verwachte opslagkosten. Veel hangt af van de belangstelling die er zal zijn voor de regeling.

Beheer
WP Admin