Rundveehouderij

Nieuws 1673 x bekeken 13 reacties

Commissie stelt opslagvergoeding zuivel voor

Brussel - De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan voor de private opslag van boter, mageremelkpoeder en (half)harde kaas, die volgens schattingen van de zuivelindustrie in totaal tegen de €20 miljoen kunnen gaan kosten.

De voorstellen zijn nog onofficieel en dus nog vatbaar voor wijziging. Woensdag worden de voorstellen met de industrie en handel besproken.

De voorstellen van de commissie gaan uit van private opslag tot maximaal 210 dagen en van een niet-gelimiteerde hoeveelheid boter en mageremelkpoeder. Voor kaas wordt wel gedacht aan een opslagplafond.

Het voorstel is dat voor boter een vaste, eenmalige opslagvergoeding wordt gegeven van €18.93 per ton, plus een dagvergoeding van 28 cent per ton. Opslag is mogelijk van 90 tot 210 dagen. Voor mageremelkpoeder is een vaste opslagvergoeding voorzien van €8.86 per ton, plus een dagvergoeding van 16 cent per ton. De opslagduur is dezelfde als voor boter.

Voor kaas wordt een vaste vergoeding voorgesteld van €15.57 per ton en een dagvergoeding van 27 cent per ton. Deze vergoeding is echter beschikbaar voor een nog nader te bepalen maximum tonnage. Onder kaas wordt ook verstaan: gemalen en geraspte kaas en kaaspoeder. Zachte kazen worden uitgesloten van de opslagregeling, omdat deze niet geschikt zijn voor opslag. Nog wel ter discussie staat een voorstel van de Baltische landen om ook bevroren wrongel te mogen opslaan. Wordt dit plan geaccepteerd, dan kan mogelijk een grotere hoeveelheid kaas in opslag worden genomen.

De Europese Commissie zelf durft nog geen uitspraak te doen over de verwachte opslagkosten. Veel hangt af van de belangstelling die er zal zijn voor de regeling.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Te gek voor woorden!!!!
  De varkenshouders dan en de legpluimveehouders dan?
  Die hebben al een paar jaar slechte prijzen!
  De melkprijs zakt nog maar net en ze kunnen weer hun handje ophouden.

 • niet

  ja als je nooit voor jezelf hebt gezorgd en wel denkt dat je een knappe boer bent met een grote trekker. Gisteren even geteld met 700000liter melk is het verschil wat ze op jaar basis beuren bijna 15000euro minden. Ik vraag me af waar ze over zeuren maar ja handje ophouden is makkelijker!!! Legpluimveehouders en varkenshouders hebben dat per kwartaal of nog meer.

 • ikkethuis

  Wat is het nut van een opslagvergoeding, als er komende tijd teveel geproduceerd wordt? Ik denk dat je dit als varkenshouder niet moet willen.
  Deze aantallen in de opslag blijven boven de markt hangen, dus zal de prijs zolang niet veel meer stijgen. Iets anders wordt het als na verloop van tijd de EC de opslag opkoopt.

 • Gerd

  Het probleem van de overcapaciteit wordt verschoven slechts door 90 200 dagen, want het moet dan nog worden verkocht op de markt.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste mensen,

  Veel van de reacties zijn geredeneerd vanuit de Nederlandse situatie, maar stel je eens voor dat je melkveehouder of coöperatie bent in Letland of Litouwen. Dat is wel andere koek.

 • rob01

  klaas snapt er niets van stel je eens voor dat je pluimvee of varkens houder
  bent in letland of litouwen of polen .dat is wel andere koek.lekker je handje op blijven houden klaas.koeie boeren zijn geen ondernemers lang leve de subsidie

 • arib

  Een fantastisch voorstel. Er komen weer boter- en melkpoederbergen aan. Zelfs kaasbergen met schimmelkaas. Dat zal veel banen in de zuivel opleveren. Dan kunnen we 2034 (50-jaar later) weer een superheffingsregeling instellen. Maar wie gaat het dan uitvoeren ?

 • info48

  Ja mensen; Stel je nu eens voor dat een andere boer het beter heeft dan wij...........dat is toch niet te verteren!!!!......met zo'n slechte spijsvertering wordt je kei mager!

 • info48

  Een goed voorstel het geeft de markt de gelegenheid andere wegen te zoeken voor de productie, het heeft enkele weken/maanden nodig om de Russische vraag via Wit Rusland Kazachstan en China in te vullen, heeft even tijd nodig.

 • landboer

  En ik maar denken dat we voor de vrije markt moesten produceren!

 • Khalid en zijn maten

  Hahaha Europese melkveehouders en produceren voor de vrije markt. Geen hulp van de EU dan word de veestapel vanzelf afgeroomd ,is opslag niet nodig en worden de prijzen op den duur gestabiliseerd.

 • John*

  idd lekker naar de vrije markt. de economie regelt t wel, daar zijn is geen quatum of dierrechten voor nodig.

 • alco1

  John. 'Lekker naar de vrije markt' is natuurlijk ook een dooddoener
  Het is immers zo dat als er geen productie regeling mogelijk is die de HELE wereld bestrijkt. Regionale quotering geen enkel effect heeft.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.