Rundveehouderij

Nieuws 1171 x bekeken

Voedingsautoriteit in de fout bij listeria-uitbraak

Kopenhagen - Bij de vorige week bekend geworden listeria-uitbraak in Denemarken, waarvan het aantal besmette personen nog steeds oploopt, zijn fouten gemaakt door de voedings- en warenautoriteit Fødevarestyrelsen.

Dat erkent de autoriteit in een rapport over de gang van zaken.

Landbouwminister Dan Jørgensen stelt vast dat de procedure in geval van listeria flink moet worden verbeterd. Al medio juli was bij de voedings- en warenautoriteit duidelijk dat er een directe relatie moest zijn tussen listeriapatiënten en een product van het bedrijf Jørn A. Rullepølser. De autoriteit geeft toe dat er te laat een onderzoek is ingesteld op het bedrijf. Dit maakt zg. rouladeworst. Een dergelijk product van lamsvlees was besmet geraakt met listeria. Tot dusver zijn naar de gezondheidsautoriteiten twaalf door ziekte verzwakte mensen gestorven aan de gevolgen van de besmetting met de bacterie. Het aantal geregistreerde ziektegevallen is gestegen naar 24. De besmetting heeft een langdurige incubatietijd. Daarom kan het aantal slachtoffers nog verder oplopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.