RundveeNieuws

Trendbreuk zichtbaar in melkaanvoer

Zoetermeer – De Nederlandse melkaanvoer is in de loop van augustus gedaald tot onder het niveau van vorig jaar. Daarmee lijkt voor het eerst sinds lange tijd een duidelijke trendbreuk ingezet in de melkaanvoer.

De dalende aanvoer blijkt onder meer uit de cijfers van FrieslandCampina. De jongste cijfers van het Productchap Zuivel en de Rijksorganisatie voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wijzen nog steeds op een hogere aanvoer dan vorig quotumjaar. De cijfers van PZ en RVO.nl lopen tot en met juni. Hieruit blijkt dat in de eerste vier maanden van het nieuwe quotumjaar ruim 110 miljoen kilo melk meer is aangevoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen steeg de melkaanvoer spectaculair. Dit jaar tot en met juli is de aanvoer gemeten in kilo’s melk ‘slechts’ 2,7 procent hoger. Gerekend naar vetgehalte is de aanvoer tot en met juli nog bescheidener gestegen: met 0,9 procent. Er werd dit jaar iets wateriger melk aangeleverd, met gemiddeld 4,25 procent vet, tegen 4,32 procent vet in de eerste vier quotummaanden van het vorige jaar. De 0,9 procent hogere aanvoer vertaalt zich in 1.665 ton meer melkvet.

Gezien de daling van de melkaanvoer die nu is ingezet, lijkt er dit jaar niet opnieuw een zo hoge overschrijding van het melkquotum te hoeven komen. Dit jaar is er ook minder aansporing. De melkprijzen zitten in een neerwaartse tendens, aangewakkerd door de Russische importbeperkingen.

Behalve in de melkaanvoer zelf is ook in de hogere uitstoot van vee goed zichtbaar dat melkveehouders zich opmaken voor een minder recordbrekend jaar dan het vorige quotumjaar.

Beheer
WP Admin