RundveeNieuws

‘Rij geen dierlijke mest uit op gras’

Wageningen – Veehouders doen er in de meeste gevallen goed aan om zo mogelijk geen dierlijke mest meer uit te rijden op grasland, al is uitrijden nog toegestaan tot 31 augustus.

Wie toch wil bemesten, kan beter kunstmest gebruiken.

Dit vindt de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV).

Wie nu nog dierlijke mest op grasland uitrijdt, krijgt te maken met het gegeven dat de werking en benutting van de aanwezige stikstof beperkt zal zijn. Door de langere nawerking van dierlijke mest, tot vier snedes na toediening, is de kans op een goede benutting in het voorjaar veel hoger. Wie in het najaar wil bemesten, kan beter kunstmest gebruiken. Ook is de stikstofnalevering in het najaar hoger door de hoge bodemtemperatuur. Bovendien heeft het gras dan, na droogte, vooral behoefte aan vocht en minder aan mest. Later uitrijden vergt natuurlijk wel dat er voldoende mestopslagcapaciteit is.

Op een aantal percelen is dit jaar al heel veel gras geoogst. Als daar de laatste tijd weinig problemen zijn geweest met de droogte, dan zijn daar heel veel meststoffen aan de grond onttrokken. Daar is een laatste drijfmestgift nog wel op zijn plaats om de fosfaat-, (P) en Kali-(K) onttrekking aan te vullen. Extra kunstmeststikstof strooien is voor veel veehouders niet weggelegd, omdat de gebruiksruimte vaak al volledig benut is.

Beheer
WP Admin