RundveeNieuws

Rechtszaak over ruimen kalveren uitgesteld

Den Haag – De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de rechtszaak van kalverhouder Chris Naalden over het ruimen van zijn 3.500 kalveren geschorst.

De zitting zal eind augustus worden vervolgd. In de tussentijd zal contra-expertise worden uitgevoerd op de urinemonsters.

In urinemonsters van de kalveren op de twee bedrijven van Naalden in Bant en Augustinusga zijn restanten van furazolidon gevonden. Reden voor het ministerie van Economische Zaken om de dieren de ruimen, omdat er  voor dit verboden antibioticum een nul-norm geldt. Naalden vecht de situatie aan. Wanneer zijn bedrijf geruimd gaat worden betekent dit een schadepost van €2 miljoen, hetgeen het bedrijf niet kan dragen.

De kalverhouder kocht voer in Lopik. Het voer was GMP-+ gecertificeerd. “Op een van de bedrijven heb ik de grondstof gemengd tot de gewenste rantsoenen en daarmee zijn de dieren op de twee bedrijven gevoerd”, vertelt Naalden. Zijn advocaat, Joost de Rooij van Linssen advocaten, vindt dat eerst onderzocht moet worden hoe het kan dat het gehalte AOZ, de metaboliet van furazolidon, op de twee bedrijven zo verschillend is. De gehalten verschillen tot een factor honderd, terwijl de dieren hetzelfde voer hebben gehad. Ook blijken er verschillende waarden te zijn gevonden bij groepen kalveren van verschillende herkomstlanden. “Als de dieren nu geruimd worden, wordt het bewijsmateriaal vernietigd en kan er nooit meer onderzoek worden gedaan”, zegt De Rooij.  Hij wijst erop dat de furazolidon ook mogelijk in het voer kan zijn gekomen omdat het middel in Zuid-Amerika als gewasbeschermingsmiddel wordt gebruikt tegen wortelrot in soja. Bij geen van de kalveren van het bedrijf die geslacht zijn voordat het bedrijf werd geblokkeerd zijn resten van furazolidon gevonden.

Contra-expertise van de urinemonsters die zijn genomen is inmiddels aangevraagd. Wanneer er dan minder dan 50 procent van de monsters besmet zijn, worden de dieren niet geruimd.

De NVWA heeft als standpunt dat er bij de dieren resten van furazolidon zijn gevonden en dat dan de regels zijn dat de dieren worden geruimd. In verband met het vervuilde veevoer zijn van vier andere kalverbedrijven inmiddels 2.450 kalveren vernietigd. Een melkveebedrijf heeft ook contra-expertise aangevraagd.

Lees meer over furazolidon

Beheer
WP Admin