RundveeNieuws

Ook steun voor zuivel

Brussel – De Europese Commissie gaat de opslag van boter, mageremelkpoeder en bepaalde kaas ondersteunen.

De Europese Unie neemt de kosten van de opslag voor de komende maanden voor haar rekening. Tot de ingreep is besloten vanwege de negatieve markteffecten van de Russische boycot van Europese land- en tuinbouwproducten.

Volgens Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos begint de zuivel de effecten van de boycot te merken op de prijzen van zuivelproducten. “De Europese zuivel heeft tijd nodig om zich aan de nieuwe marktomstandigheden aan te passen. Daarom heb ik besloten gerichte marktondersteuning aan te kondigen, gericht op melkpoeder, boter en exportkaas. Als het nodig is neem ik aanvullende maatregelen.”

Ciolos kondigt aan dat hij de komende dagen zal duidelijk maken wat naar verwachting de effecten op korte en op lange termijn zijn van de Russische boycot op de land- en tuinbouw. De maatregelen zullen volgende week aan de lidstaten worden voorgelegd voor een formele stemming.

Een woordvoerder van Ciolos wil niet speculeren over de kosten. “De opslag duurt drie tot zeven maanden. Er is geen formeel plafond. Ik ben bedragen tegengekomen van €10 tot €20 miljoen, maar daarover wil ik verder niet speculeren.” De woordvoerder gaf ook aan dat de regeling voor kaas nog nader moet worden uitgewerkt omdat niet alle kaas zich leent voor opslag.

De steun voor opslag van boter en mageremelkpoeder kan onder het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid. De maatregelen voor kaas zijn daar niet in voorzien. Daarvoor zal de regeling worden uitgebreid.

De Europese Commissie vindt het van belang maatregelen voor kaas te treffen vanwege de grote omvang van de kaasexport naar Rusland (ongeveer 1 miljard euro in 2013, waarvan Nederland het grootste deel voor haar rekening neemt). De totale zuivelexport naar Rusland vanuit de EU bedroeg vorig jaar €2,3 miljard.

Staatssecretaris Sharon Dijksma reageert positief op de aankondiging van de Europese Commissie de zuivel wil steunen. Ze realiseert zich dat nog niet precies duidelijk is hoe de regelingen er uit gaan zien.

Desalniettemin beoordeelt ze het als “positief dat dat de Europese Commissie de ontwikkelingen op de zuivelmarkt scherp in de gaten houdt en bereid is om passende ondersteunende maatregelen te treffen voor de gevolgen van de Russische boycot. Zuivelexport is voor Nederland van groot belang en de sector moet tijd en mogelijkheden krijgen om nieuwe afzetmarkten te vinden.”

De Europese Commissie zal volgende week met de ministers van landbouw praten over het pakket van maatregelen dat in de pijplijn zit om Europese boeren en tuinders te compenseren voor de schade die ze oplopen door de Russische boycot.

Beheer
WP Admin