Rundveehouderij

Nieuws 1402 x bekeken 2 reacties

Nieuw vaccin tegen Klebsiella mastits

St. Josef - Agrilabs en Epitopix gaan samen een nieuw vaccin op de markt brengen dat koeien beschermt tegen Klebsiella mastitis. In deze samenwerking is Agrilabs de distributeur en Epitopix de producent. Dat meldt Bovinevet Online.

Klebsiella mastitis wordt in verband gebracht met besmetting vanuit zaagsel, maar Cornell University heeft recent aangetoond dat de bacterie ook algemeen wordt uitgescheiden via mest.

Koeien die een Klebsiella besmetting doormaken, kunnen ernstig ziek zijn en vertonen forse melkproductieverliezen.

Studies op bedrijven die het nieuwe vaccin gebruiken tonen dat in de eerste zes maanden een reductie te zien is van de ernst van de aandoening en dat het aantal dieren dat geruimd moet worden als gevolg van een Klebsiella mastitis geringer is. Tussen 6 en 18 maanden gebruik ervaren melkveehouders en dierenartsen een reductie in de mastitisincidentie. Daarbij zijn geen waarden genoemd.

Het vaccin werkt op SRP-technologie. Als de koe wordt 'aangevallen' door Klebsiella, herkent het afweersysteem van de koe de bacterie en maakt een specifieke stof aan. Deze stof zorgt dat de bacterie via de celwand geen voedingsstoffen meer kan opnemen, waardoor de bacterie uiteindelijk sterft.

Laatste reacties

  • koestal

    Klebsiella is nu nog meestal dodelijk

  • Mozes

    Klebsiela is een coliforme bacterie. Tegen coli mastitis bestaat al langer een vaccin. Waarschijnlijk is dit een variant daarop.

Of registreer je om te kunnen reageren.