RundveeNieuws

Koeien door de draad

Waalwijk – Vier koeien van een melkveehouder uit Waalwijk raakten dinsdagavond gewond toen zij in paniek vluchtten voor een landende luchtballon.

Vervolgens ontstond er een verhitte discussie tussen de veehouder en zijn zonen enerzijds, en de piloot van de luchtballon anderzijds.

In het mandje van de luchtballon bevonden zich tijdens de noodlanding twintig mensen. De ballonvaarder vertelde later dat hij geen andere oplossing zag omdat de wind was weggevallen. Door de noodlanding raakten de koeien in paniek en kwam een drietal terecht in het prikkeldraad, waardoor zij snijwonden opliepen. Een vierde koe liep na het ongeval mank. Een aantal van de koeien die in deze wei liep zou drachtig zijn. Omdat de sfeer tijdens de daarop volgende discussie tussen de agrariër en ballonvaarder gespannen was is de politie ter plaatse geweest, en zijn er uiteindelijk gegevens uitgewisseld om zo de schade te kunnen afhandelen.

Jaarlijks vinden er in Nederland tussen de zeven- en negenduizend ballonvaarten plaats. Ballonvaarders mogen volgens de wet altijd in een weiland landen, omdat een luchtballon qua richting niet te sturen is en er dus geen vaste landingsplaats aan te wijzen valt. De eigenaar moet hen hiervoor toestemming verlenen. Toch is de discussie rondom het landen van luchtballonnen al vaker opgelaaid, wanneer dieren of gewassen schade opliepen van zo’n landing.

Beheer
WP Admin