Rundveehouderij

Nieuws 2938 x bekeken 1 reactie

FrieslandCampina zet in op meer melkpoeders

Amersfoort - FrieslandCampina heeft de kaasproductie beperkt en produceert voorlopig meer melkpoeder.

Daarmee probeert het de gevolgen van de Russische boycot zo veel mogelijk te beperken.

De productie van kaas specifiek voor de Russische markt is helemaal stilgezet, meldt het bedrijf. Voorraden kaas die niet meer naar Rusland kunnen worden geëxporteerd, zijn volgens de coöperatie inmiddels grotendeels op andere markten verkocht. FrieslandCampina had door de recente brand in Gerkesklooster overigens toch al te maken met een lagere kaasproductie.

De export naar Rusland is volgens FrieslandCampina goed voor slechts een heel gering deel van de totale omzet. De exportstop zorgt wel voor een extra verstoring van de zuivelmarkt als geheel.

De FrieslandCampina-vestiging in Stupino in Rusland draait intussen volop door met Russische melk, waarvan vooral yoghurt en yoghurtdranken worden gemaakt. De kaasvoorraden die in Rusland nog aanwezig zijn, kunnen gewoon worden verkocht.

Niet duidelijk is of de recente Russische versoepeling van de exportstop ook voor FrieslandCampina nog kansen biedt. Rusland geeft ruimte voor de invoer van lactosevrije zuivel.

FrieslandCampina wijst er op dat de marktprijzen in de EU nog ver boven de EU-interventieniveaus liggen. Dat betekent dat er geen gebruik gemaakt zal worden van deze ondersteuning. Overheden kunnen volgens FrieslandCampina wel helpen bij het zoeken naar nieuwe markten door handelspolitieke belemmeringen weg te nemen.

Eén reactie

  • abtje

    Begrijpelijk, maar wel sneu voor de andere verpoederaars.

Of registreer je om te kunnen reageren.