RundveeNieuws

EC bestudeert marktsteun voor kaas

Brussel – Particuliere opslag van zuivel, waaronder mogelijk ook kaas, behoort tot het rijtje opties dat de Europese Commissie (EC) klaar heeft liggen om de zuivelmarkt mee te ondersteunen. Deze markt is verstoord door de Russische boycot van Europese land- en tuinbouwproducten.

Voor kaas zijn de laatste decennia niet eerder specifieke steunmaatregelen genomen, zoals interventie of particuliere opslag. De vraag is overigens wel of het een oplossing is voor de kaasmarkt. De meeste kaas is niet geschikt voor langdurige bewaring, en als kaas moet worden bewaard, stijgen de kosten snel en blijft het lastig goede afzetmarkten te vinden. Mageremelkpoeder en boter zijn beter geschikt voor opslag en zijn zonder veel kwaliteitsverlies lang te bewaren.

Met name Estland, Letland, Litouwen en Finland zeggen problemen te ondervinden op de kaasmarkt. De lidstaten konden eind vorige week, tijdens een expertmeeting van het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie nog niet cijfermatig onderbouwen hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Een hele ruwe schattig is dat het al gauw om een export gaat van €400 miljoen tot €500 miljoen per jaar. Naast de genoemde landen hebben kaasfabrikanten in Nederland, en indirect ook in Duitsland en Polen, eveneens veel last van de Russische beperkingen.

“De Europese Commissie zal niet aarzelen aanvullende maatregelen te nemen”, aldus een woordvoerder van landbouwcommissaris Dacian Ciolos. De Europese Commisise zegt de situatie scherp in de gaten te houden.

Een zegsman namens Zuivel NL laat weten dat het voor de Nederlandse zuivel nog te vroeg is om de werkelijke schade te bepalen.

Beheer
WP Admin