Rundveehouderij

Nieuws 2487 x bekeken

DOC Kaas houdt leden nog even uit de wind

Hoogeveen - DOC Kaas houdt de voorschotprijs voor augustus gelijk. Directeur Marc Ligthart wil de effecten van de Russische boycot van Europese zuivel pas in september verdisconteren in de melkprijs die de leden ontvangen.

 

Het gelijk houden van de voorschotprijs betekent dat een lid met een jaaraanvoer van 700.000 kilo melk €36,67 per 100 kilo ontvangt (exclusief btw). Bij een aanvoer van 1,1 miljoen kilo bedraagt het voorschot €37,09. De vet- en eiwitprijzen staan voor de vierde maand op rij op achtereenvolgens €3,46 en €6,94 per kilo.

Ligthart is niet optimistisch over de situatie op de zuivelmarkt. Volgens hem zijn de marktomstandigheden vergelijkbaar met die in het afgelopen voorjaar, toen de kaasprijzen hard naar beneden gingen. Er is een hoge melkaanvoer bij een situatie van vraaguitval. De precieze effecten op de kaasprijzen nu zijn volgens Ligthart vooralsnog moeilijk te overzien.

DOC Kaas doet ondertussen hard zijn best om alternatieve afzetmogelijkheden te vinden voor de kaas die voorlopig niet meer naar Rusland kan.

Een van de opties voor DOC Kaas is het vergroten van de kaasexport naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het bedrijf heeft daarvoor een joint venture opgezet met de Duitse coöperatie Hochwald. De export naar deze regio staat echter nog maar in de kinderschoenen en heeft nog veel ondersteuning nodig, terwijl DOC Kaas een sterke afzetpositie had richting Rusland, zoals overigens ook een aantal andere Nederlandse bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.