RundveeNieuws

‘Aanpassing vetcorrectie in ruil voor crisismaatregelen’

Slagharen – Landbouwcommissaris Ciolos was bereid om de vetcorrectie voor rauwe melk aan te passen als de meest liberaal ingestelde EU-landen, waaronder Nederland, zich akkoord verklaarden met extra crisisinstrumenten voor de zuivelsector.

Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB). Deze crisisinstrumenten hadden volgens Van Keimpema nu ingezet kunnen worden in verband met de Russische boycot van Europese zuivel.

Een eventuele vetcorrectie had de productieruimte van Nederlandse melkveehouders, in aanloop naar de afschaffing van het melkquotum volgend jaar, flink kunnen verruimen. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de verschillende Europese lidstaten het niet eens konden worden.

LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn bevestigt dat een aantal landen, waaronder Frankrijk, tot op het laatst heeft aangedrongen op extra crisisinstrumenten in ruil voor een vetcorrectie. Gedacht moet volgens hem worden aan zaken als een vrijwillige productiebeperking, een maatregel waar LTO niets in ziet. De onderhandelingen over de vetcorrectie waren volgens Romijn een politiek spel en dat zou ten koste zijn gegaan van de inhoud.

Volgens de DDB getuigt het niet van visie en leiderschap dat diverse ketenpartijen en overheden niet voorbereid zijn op de Russische boycot van Europese zuivel. Zonder weerstand had de zuivelsector zich volgens de DDB al in verregaande mate voor kunnen bereiden op onverwachte crisissituaties als de Russische boycot.

De Europese Commissie beschikt nu over een beperkt crisisbudget plus maatregelen als interventieaankopen en exportsubsidies. Deze maatregelen gaan echter pas in bij een sterke daling van Europese melkprijzen naar rond de €0,21.

Beheer
WP Admin