Rundveehouderij

Nieuws 2184 x bekeken 6 reacties

Vleesveebedrijven vechten dierwelzijnspremie aan

Den Haag – Twee vleesveehouders hebben bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in Den Haag bezwaar gemaakt tegen de wijze waarop het ministerie van Economische Zaken in 2011 een subsidieregeling voor duurzame vleesveehouderij heeft uitgevoerd.

Via artikel 68 van het Europees landbouwbeleid was een regeling open gesteld voor vleesveehouders die diervriendelijker produceren dan wettelijk was voorgeschreven. Hiervoor was vier jaar lang €200.000 per jaar beschikbaar. Voorwaarde voor de subsidie, die ongeveer €5000 per bedrijf bedroeg, was dat de bedrijven een dierenwelzijnscertificaat moesten hebben. Het was voor de vleesveehouders echter niet mogelijk om een certificaat te bemachtigen. Het enige door het ministerie erkende certificaat was het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Dit certificaat werd echter door de Dierenbescherming in 2011 niet aan vleesveehouders toegekend. De vleesveehouders zijn van mening dat het ministerie dit had kunnen weten omdat de Dierenbescherming dit kenbaar heeft gemaakt. Bovendien was het systeem van integrale ketenbeheersing (IKB Rund), op basis waarvan het ministerie het Beter Leven certificaat goedkeurde, al sinds 2006 afgeschaft. Ook dit had het ministerie kunnen en moeten weten toen zij dit certificaat erkende, vinden de vleesveehouders.

"Het is heel zuur dat je als vleesveehouder je aan de dierenwelzijnsregels houdt die volgens de Europese regelgeving zijn aangegeven en daar zelfs ver bovenuit steekt, maar dat je door  de wijze waarop het ministerie de regeling uit voert niet in aanmerking komt voor de subsidie", zegt Sonja Suij, van vleesveebedrijf Mts. Suij uit Koewacht. Ze vindt, net als Alice de Koning die de zaak namens veehouderijbedrijf Gerard de Koning aanvecht, dat het ministerie niet volgens de letter van de wet, maar ook niet volgens de geest van de wet heeft gehandeld. De vleesveehouders benadrukken dat het ministerie de plicht heeft om ervoor te zorgen dat de vleesveehouders die aan de regels voldoen ook in aanmerking konden komen voor de regeling. Vleesveehouder Anita Heijdra vraagt zich tevens af waar het geld, dat gelabeld was voor de vleesveehouderij, naartoe is gegaan nu de sector geen gebruik kon maken van de regeling.
Advocaat Jan Bult van het ministerie verweert zich in de zaak door te verwijzen naar een eerdere uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) waarin het ministerie in het gelijk werd gesteld. Daarin werd beoordeeld dat de subsidie terecht niet werd verleend om dat de vleesveehouder geen certificaat had. Het ministerie vindt het de verantwoordelijkheid van de sector zelf om ervoor te zorgen dat er een certificaat komt. Ook dat blijkt niet zo eenvoudig, omdat niet duidelijk is gesteld aan welke voorwaarde de bedrijven moeten voldoen. "Er wordt niet objectief getoetst, maar subjectief, waardoor het heel lastig blijkt", aldus Suij. Heijdra voegt daaraan toe dat voor andere diersoorten wel criteria zijn gesteld voor dierwelzijnseisen die hoger liggen dan de wettelijke normen.
De rechter in Den Haag benadrukt tijdens de zitting dat het lastig zal worden om de zaak juridisch te toetsen omdat in de verordening waar het over gaat niet staat beschreven hoe de regeling uitgevoerd moet worden. Het CBB doet over zes weken uitspraak.

Laatste reacties

 • koestal

  Je kunt het toch nooit goed doen bij de overheid,bespaar je de moeite,je komt toch van een kouwe kermis thuis

 • LUCTOR

  Vind het mooi dat er nog vleesvee houders zijn die dit soort zaken aan vechten maar in de meeste gevallen is het al een verloren zaak, grote honden bijten elkaar niet

 • famtillemans1

  toppie

 • Sevenhuijsen

  Ik heb de indruk dat ze vleesveehouders liever kwijt dan rijk zijn terwijl 'wij' toch ook een flinke bijdrage leveren met natuurbeheer enz. Misschien hoeven we ook aan minder regels te voldoen en daarmee minder te betalen?!?

 • schoenmakers1

  juist, ze zijn de vleesveehouder gewoon beu, kijk maar naar het verleden, de melkveehouders kregen en maispremie en een + op de geleverde melk, de vleesveehouder kregen of maispremie of stierenpremie

 • a.t.herwijnen

  In de verordening waar het over gaat staat niet beschreven hoe de regeling uitgevoerd moet worden. Krijgen de ambtenaren nu ook op hun falie omdat ze hun werk niet goed uitgevoerd hebben. Ook ik vraag me af waar dat geld nu naar toe gegaan is. Hoop dat het nog steeds gereserveerd staat voor de vleesveehouderij zodat het alsnog bij de juiste boeren terechtkomt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.