Rundveehouderij

Nieuws 2237 x bekeken 5 reacties

SNM pleit voor invoering fosfaatheffing

Utrecht - Stichting Natuur en Milieu (SNM) vindt dat de zuivelsector de fosfaatheffing wel kan gaan invoeren, nu het fosfaatplafond voor de melkveehouderij in zicht is.

In de Toekomstvisie Melkveehouderij heeft de sector afgesproken zich te houden aan een fosfaatplafond van 85 miljoen kilo fosfaat. Afgelopen jaar was de fosfaatproductie van de melkveehouderij 81 miljoen kilo. "Dat is al aardig in de buurt, dus wat mij betreft is het tijd  om maatregelen te nemen", zegt Sijas Akkerman van SNM.

In de toekomstvisie kondigt de zuivelsector een 'early warning'-systeem aan, waarbij wordt ingegrepen als de melkveehouderij het productieplafond voor fosfaat dreigt te overschrijden. Ingrijpen kan door maatregelen in het voerspoor, het verplicht stellen van de Kringloopwijzer of het instellen van een fosfaatheffing.
Hoewel de toekomstvisie van de zuivelsector een initiatief van de sector is, zou Akkerman graag zien dat deze visie algemeen verbindend verklaard zou worden. SNM gaat de maatregelen die de sector heeft afgekondigd in haar toekomstvisie deze zomer evalueren. "Als blijkt dat de sector zijn afspraken niet na komt, dan zullen we alsnog pleiten voor het begrenzen van de omvang van de veehouderij", kondigt Akkerman aan.
SNM vindt het wetsvoorstel 'Verantwoorde groei melkveehouderij' dat staatssecretaris Sharon Dijksma deze week naar de Kamer stuurde een goede eerste stap. "De wet klopt. Maar het lastige is dat er wel een mogelijkheid is voor bedrijven om met mestverwerking uit te breiden zonder dat ze grondgebonden zijn. Dat zien wij liever niet. We hebben wel vertrouwen in de plannen van de sector zelf om dit te borgen, maar het moet nog wel waargemaakt worden", vindt SNM.

LTO reageert tevreden op het wetsvoorstel van Dijksma over verantwoorde groei van de melkveehouderij. Het voorstel ligt volgens de organisatie inhoudelijk dicht bij de visie die LTO samen met de zuivelsector heeft opgesteld. LTO hoopt wel dat er snel duidelijkheid komt voor ondernemers hoe groot hun fosfaatreferentiewaarde is.
In de nieuwe wet mogen melkveehouders alleen meer fosfaat gaan produceren dan hun referentiewaarde in 2013 als er voor de extra fosfaat grond wordt aangetrokken of wanneer de extra mest volledig wordt verwerkt.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Welja doe der maar weer een heffing bij.

 • John*

  deze heffing is wel zinvol want deze verdwijnt als je in grond of mestverwerking investeert.

 • koestal

  weer wat administratie en ambtenaren er bij

 • Marco22

  SNM ziet liever de gehele veehouderij verdwijnen.
  Ook al zal het fosfaat op verantwoorde manier uit de keten gehaald worden.
  Tis nooit goed voor deze niet gekozen organisaties. NGO

 • Jan van het Zand

  We gaan niet alleen melk exporteren maar ook verwerkte mest. Dat is toch goed voor de economie. Weg met nog een heffing. Wel een boete voor degene die zich niet aan de spelregels houdt. En dat geld van de boete niet in de staatskas. Welnee, die moet ter beschikking komen voor de boeren, die om financiële redenen gedwongen zijn om te stoppen, en berooid in een huurhuisje vertoeven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.