RundveeNieuws

SNM pleit voor invoering fosfaatheffing

Utrecht – Stichting Natuur en Milieu (SNM) vindt dat de zuivelsector de fosfaatheffing wel kan gaan invoeren, nu het fosfaatplafond voor de melkveehouderij in zicht is.

In de Toekomstvisie Melkveehouderij heeft de sector afgesproken zich te houden aan een fosfaatplafond van 85 miljoen kilo fosfaat. Afgelopen jaar was de fosfaatproductie van de melkveehouderij 81 miljoen kilo. “Dat is al aardig in de buurt, dus wat mij betreft is het tijd  om maatregelen te nemen”, zegt Sijas Akkerman van SNM.

In de toekomstvisie kondigt de zuivelsector een ‘early warning’-systeem aan, waarbij wordt ingegrepen als de melkveehouderij het productieplafond voor fosfaat dreigt te overschrijden. Ingrijpen kan door maatregelen in het voerspoor, het verplicht stellen van de Kringloopwijzer of het instellen van een fosfaatheffing.

Hoewel de toekomstvisie van de zuivelsector een initiatief van de sector is, zou Akkerman graag zien dat deze visie algemeen verbindend verklaard zou worden. SNM gaat de maatregelen die de sector heeft afgekondigd in haar toekomstvisie deze zomer evalueren. “Als blijkt dat de sector zijn afspraken niet na komt, dan zullen we alsnog pleiten voor het begrenzen van de omvang van de veehouderij”, kondigt Akkerman aan.

SNM vindt het wetsvoorstel ‘Verantwoorde groei melkveehouderij’ dat staatssecretaris Sharon Dijksma deze week naar de Kamer stuurde een goede eerste stap. “De wet klopt. Maar het lastige is dat er wel een mogelijkheid is voor bedrijven om met mestverwerking uit te breiden zonder dat ze grondgebonden zijn. Dat zien wij liever niet. We hebben wel vertrouwen in de plannen van de sector zelf om dit te borgen, maar het moet nog wel waargemaakt worden”, vindt SNM.

LTO reageert tevreden op het wetsvoorstel van Dijksma over verantwoorde groei van de melkveehouderij. Het voorstel ligt volgens de organisatie inhoudelijk dicht bij de visie die LTO samen met de zuivelsector heeft opgesteld. LTO hoopt wel dat er snel duidelijkheid komt voor ondernemers hoe groot hun fosfaatreferentiewaarde is.

In de nieuwe wet mogen melkveehouders alleen meer fosfaat gaan produceren dan hun referentiewaarde in 2013 als er voor de extra fosfaat grond wordt aangetrokken of wanneer de extra mest volledig wordt verwerkt.

Beheer
WP Admin