Rundveehouderij

Nieuws 1042 x bekeken

Nederland topexporteur vollemelkpoeder

Brussel - Nederland was vorig jaar niet alleen de grootste exporteur van kaas naar bestemmingen buiten de EU, maar ook de grootste exporteur van vollemelkpoeder naar 'derde landen'.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Met een export van ruim 132.200 ton vollemelkpoeder nam Nederland in 2013 zo'n 35 procent van de totale EU-export van dit product voor zijn rekening. De belangrijkste bestemming was Nigeria, met bijna 23.000 ton. FrieslandCampina is hier sterk op de markt vertegenwoordigd. Tweede bestemming was Koeweit, met bijna 18.000 ton. Dit is net als Oman een belangrijke draaischijf voor de doorverkoop van melkpoeder in de regio. Oman is de vijfde bestemming voor vollemelkpoeder, na Angola en Saoedi-Arabië.

Met een export van bijna 146.000 ton verkocht Nederland vorig jaar ook de meeste kaas naar landen buiten Europa. Het nam zo'n 18 procent van de totale derdelandenexport voor rekening. Meer dan 40 procent van de Nederlandse export, zo'n 61.300 ton, ging naar Rusland. Met 11.300 ton is de Verenigde Staten de tweede markt buiten de EU voor Nederland. Algerije, Japan en Egypte zijn ook voorname afnemers.

Nederland verkoopt ook aanzienlijke volumes boter, mageremelkpoeder en weipoeder naar landen buiten de EU, maar is voor deze producten niet de grootste exporteur in de EU. Het is voor alle drie deze producten goed voor ongeveer 12 procent van het totale exportvolume naar bestemmingen buiten de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.