Rundveehouderij

Nieuws 1513 x bekeken

Koersen Chinese zuivel gaan weer omlaag

Hongkong - Investeerders zien steeds minder brood in de aankoop van aandelen in Chinese zuivelbedrijven. De premies die worden betaald bij beursgangen en aandelen-emissies dalen de laatste driekwart jaar gestaag en blijven steeds meer achter bij de buitenlandse concurrentie. Dit melden media in Hongkong.

De beurswaarde van YuanShengTai (YST) Dairy Farm, de vierde zuivelproducent van het land, is met bijna 45 procent gedaald tot 8,4 maal de winst over het laatste jaar. De waarde van China Huishan Dairy (partner van FrieslandCampina) is met bijna 40 procent gedaald naar ruim 11,2 maal de winst. De waarde van China Modern Dairy, de nummer 2 van het land, is met ruim 27 procent gedaald naar ruim 13 keer de winst.

Het minste last van de tanende interesse van investeerders heeft Mengniu, het grootste zuivelbedrijf van China. Dit zag de waarde met slechts een kleine 3 procent dalen en wordt nog verhandeld op 26,5 keer de winst. Daarmee is het bedrijf nog altijd fors minder waardevol dan (het coöperatieve) Fonterra. De certificaten daarvan worden verhandeld op bijna 39 maal de winst.

De afnemende interesse van investeerders voor Chinese zuivelbedrijven wordt toegeschreven aan de blijvende zorg van de Chinese consument over de veiligheid van het eigen Chinese product en aan de stevige concurrentie van buitenlandse bedrijven op de Chinese markt. Zo verkopen Arla en diverse Duitse bedrijven ook volop melk in China. Hun product blijft hoger gewaardeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.