RundveeNieuws

Hoogste rendement detailhandel in melkketen

Brussel – Binnen de melkketen heeft de detailhandel in België tussen 2006 en 2012 het hoogste rendement geboekt. Ook het brutoresultaat van de Belgische melkveehouders was in die jaren positief, maar zodra eigen arbeid in rekening wordt gebracht, komt het nettoresultaat van de gemiddelde melkveehouder elk jaar negatief uit.

Dat blijkt uit meerjarige analyse door het Belgische Prijsobservatorium. De detailhandel realiseerde jaarlijks een gemiddelde nettobedrijfsmarge van 3,8 procent. De rentabiliteit van de sector lag hiermee boven deze van de voedingsindustrie die in dezelfde periode een jaarlijkse gemiddelde nettobedrijfsmarge realiseerde van 3,1 procent.

Wel moet worden aangetekend dat bij de analyse van de detailhandels geen specifieke financiële informatie beschikbaar was met betrekking tot de verkoop van zuivelproducten. Derhalve is uitgegaan van de detailhandel in zijn geheel. De veevoederindustrie was de minst rendabele poot met een jaarlijks gemiddelde netto bedrijfsmarge van 1,4 procent. De rentabiliteit van de zuivelindustrie en de groothandel in zuivelproducten bevindt zich tussen deze van de detailhandel en veevoerindustrie.

Over de beschouwde periode bleef het brutoresultaat van de Belgische melkveehouder positief, met een dieptepunt in 2009. Dit brutoresultaat houdt echter geen rekening met de vergoeding voor eigen arbeid, die een derde van de totale kosten uitmaakt. Op basis van berekeningen door de Vlaamse overheid plaatst het Prijzenobservatorium daarbij wel de kanttekening dat er een grote spreiding zit in het nettobedrijfsresultaat van gespecialiseerde melkveebedrijven.

Beheer
WP Admin