RundveeNieuws

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs

Amersfoort – FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor de maand juli met €2,50 per 100 kilo. Leden met een jaarleverantie van 700.000 kilo ontvangen €39,40 per 100 kilo, tegen €41,90 een maand geleden.

Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor ZuivelNL. Door de verlaging zit FrieslandCampina weer op dezelfde, dalende prijslijn als de overige zuivelbedrijven. FrieslandCampina motiveert de verlaging ook met verwijzing naar de verwacht lagere uitbetaalprijzen van referentiebedrijven. Alle Nederlandse zuivelbedrijven hebben hun prijzen in de voorbije maanden flink verlaagd, evenals buitenlandse verwerkers. Grote concurrent Arla verlaagde het voorschot voor juli nog iets verder. Geen van de zuivelbedrijven lijkt zich te willen wagen aan een verwachting voor de melkprijsontwikkeling in de komende maanden.

FrieslandCampina geeft eens te meer aan dat de verrassende verhoging van garantieprijs in juni het gevolg was van een correctie, omdat eerder dit jaar een te laag uitbetaalniveau was aangehouden. Het heeft met name vanaf februari/maart een te lage inschatting gemaakt van de uitbetaalprijzen van referentiebedrijven. Dit komt omdat het de goede verdiensten op eerder afgesloten melkpoedercontracten bij een aantal van deze bedrijven onvoldoende in beeld had, weten kenners van de markt te melden.

Deze vergissing is met de correctie in juni rechtgezet. Daarvoor moest het bedrijf wel zo’n €13 miljoen tot €14 miljoen extra vrijmaken voor de uitbetaling van melkgeld.

Door de opwaartse correctie van de voorschotprijs in juni, lijkt de daling in juli erg fors, maar ten opzichte van de markt als geheel valt dit mee. FrieslandCampina zakt bovendien minder ver dan pure kaasmakers, zoals DOC Kaas, Bel Leerdammer en ook Cono.

Ook de biologische garantieprijs voor juli is verlaagd, maar in dit geval met slechts ongeveer €1,50 per 100 kilo.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin