RundveeNieuws

FrieslandCampina beloont duurzaamheid

Amersfoort – FrieslandCampina gaat vanaf volgend jaar leden financieel belonen als voldaan wordt aan specifieke onderdelen van het vernieuwde duurzaamheidsprogramma Foqus Planet.

Doel is om meer maatwerk te gaan leveren waarbij per melkveebedrijf wordt gekeken naar wat goed en fout gaat. Dit najaar worden de plannen gepresenteerd.

Tijdens themabijeenkomsten begin dit jaar is met ruim 3.200 leden-melkveehouders het huidige kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma geëvalueerd. De voorstellen voor het vernieuwde Foqus Planet zijn vervolgens 11 juni gepresenteerd aan de 210 districtsraadsleden, zo staat te lezen in ledenblad Melk. Hoe het vernieuwde Foqus Planet er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk maar een tipje van de sluier wordt al opgelicht. Naast basiseisen op het gebied van melkkwaliteit, diergezondheid en voerkwaliteit komt er een nieuw ontwikkeldeel waarin leden worden ondersteund om te werken aan realisatie van sectordoelen. Een van de thema’s is biodiversiteit. Een onderwerp dat met name volgens de Vogelbescherming afgelopen jaren onderbelicht is gebleven in verband met het weidevogelprobleem. Ook voedselvoorziening, dierwelzijn, kringloop, transparantie, landschap en klimaatneutraal krijgen mogelijk een plek in het vernieuwde duurzaamheidsprogramma.

Weidegang, nu nog ondergebracht in het thema Omgeving, krijgt een aparte positie binnen het systeem. Over een eventuele verdubbeling van de weidegangpremie, waarover in de wandelgangen wordt gesproken, staat nog niets te lezen.

Beheer
WP Admin