RundveeNieuws

Frankrijk sluit dossier BSE af

Parijs – Twee Franse rechters hebben besloten de al zeventien jaar lopende zaak tegen mogelijke verdachten rond de BSE-affaire af te sluiten. Niemand zal verder in deze zaak worden vervolgd, aldus de rechters van instructie die met het onderzoek waren belast.

Het onderzoek is begonnen in 1997 en draaide om het mogelijke gebruik van diervoedermeel uit Groot-Brittannië. Daar speelde toen de grote BSE-crisis die ook heeft geleid tot de besmetting van mensen met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD). Diervoedermeel wordt daarbij als bron van de ziekte koegekte gezien. In verband met de BSE stelde Frankrijk in maart 1996 een eenzijdig invoerverbod op vee en rundvlees uit Groot-Brittannië in dat pas in 2002 werd opgeheven.

In de Franse zaak werden vier personen, alle werkzaam bij een veevoerfabriek, verdacht van het illegaal invoeren van dat diervoedermeel. Daarbij werd hen vervalsing en fraude ten laste gelegd. Indirect werden het viertal ook aangeklaagd wegens ‘niet opzettelijke betrokkenheid’ bij de dood van CJD-slachtoffers. Volgens het openbaar ministerie is uiteindelijk vast komen te staan dat niet is bewezen dat producten die door de fabriek werden verkocht inderdaad diervoedermeel bevatten. Wat betreft CJD stellen de onderzoeksrechters ‘dat het buitengewoon moeilijk bleek om met zekerheid een oorzakelijk verband vast te stellen tussen het eten van bepaalde soorten vlees en het overlijden’.

Beheer
WP Admin