Rundveehouderij

Nieuws 3418 x bekeken 7 reacties

'Duitse melkproductie na quotering plus 18 procent'

Braunschweig - De Duitse melkproductie groeit na het aflopen van de quotering in 2015 in de periode tot 2023 met 18 procent. Dat verwacht het Thünen-Institut in een analyse.

De analisten van deze wetenschappelijke instelling in Braunschweig hanteren daarbij als uitgangspunt de productie in de jaren 2009-2011. Op basis daarvan zou de verwachte groei in 2023 resulteren in een productie van 34,5 miljard kilo. De productie in Nederrijn, de Noord- en Oostzeekustregio's, enkele middelgebergte-gebieden, de Beierse regio Allgäu en in de Voor-Alpen neemt bovengemiddeld toe. Uit andere gebieden zal de melkveehouderij verdwijnen, met name daar waar de grond geschikt is voor akkerbouw, zoals in het gebied Keulen-Aken, in het noordoosten van Brandenburg en de laagvlakte rond Hildesheim in Nedersaksen. Ook in graslandregio's als het Zwarte Woud en delen van Hessen levert de melkveehouderij in.

Laatste reacties

 • 7

  Ik moet nog maar zien als de Duitse melkproductie met 18 % gaat stijgen. Laatste jaren was de quotumprijs in Duitsland, zowel oost als west een fractie van wat er in Nederland is betaald.

 • cocoma

  Lijkt mij ook stug, er zijn tijden geweest dat quotum kopen maar een cent of 3-5 p/li koste. Veel zal afhangen van natuurlijk de melkprijs en of er veel of juist minder mais richting vergisters en biobrandstoffen gaat.
  Veel duitse boeren zien zichzelf liever als akkerbouwer (op een nieuwe Fendt) dan als veehouder.

  Gegroet.

 • koestal

  zal zo,n vaart niet lopen

 • poldes

  ja zij gaan veel extra melk leveren.
  In Duitsland ontvangen de melkveehouders de afgelopen jaren, zoveel voor de melk;dat deze de intrinsieke kostprijs ruimschoots overstijgt.
  In Nederland waar de zuivelindustrie net doet als of er de hoogste boerderijprijs betaalt wordt, hebben de veehouders een hogere intrinsieke kostprijs.
  en dat laat zich raden waar over een paar jaren het meest wordt uitgebreid en geproduceerd.

 • W Geverink

  Trek lessen uit de varkenshouderij. Er is maar een paar procentjes extra productie nodig om de prijs hartstikke onderuit te schoffelen. De markt kan de huidige melkproductie maar amper aan.

 • pb1974

  en naar de tuinbouw op dit moment gaat de een na de andere tuinder failliet doordat ze alleen maar aan produceren hebben gedacht en de afzet zijn vergeten laten we maar allebei deze sectoren kijken hoe het niet moet

 • Ferm

  Ik las deze week dat Nederland goed is voor 5,1 % van de wereldproduktie. Als die dan straks fors groeit, evenals Duitsland, dan kon @ W Geverink nog weleens gelijk hebben/krijgen. Waarom zelf als melkveesector niet kijken naar de intensieve sectoren om je heen, denken wij dat we anders, beter zijn? Gelden er voor ons andere wetmatigheden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.