RundveeNieuws

Binnen twee jaar verplichte bestrijding BVD en IBR

Den Haag – De Nederlandse rundveehouderij start dit jaar een campagne om de rundveeziektes BVD en IBR zo veel als mogelijk uit te bannen.

De bedoeling is om te komen tot een verplichte aanpak, maar dit kan volgens voorzitter van de initiatiefgroep Toon van Hoof (LTO) nog anderhalf tot twee jaar duren. Het blijkt ingewikkeld om een verplichte bestrijding van genoemde ziektes te borgen in wet- en regelgeving.

Hoewel IBR en BVD twee verschillende rundveeziektes zijn kiest de initiatiefgroep uit praktische, financiële en juridische voordelen voor één aanpak en één campagne. Ongeveer de helft van de rundveehouders is nu al bezig met aanpak van genoemde ziektes op zijn bedrijf. Ruim 40 procent van de melkveebedrijven is IBR-vrij. Bestrijding op bedrijfsniveau van BVD heeft een minder lange geschiedenis. Ongeveer een derde van de melkveebedrijven is BVD-vrij of onverdacht. Komende maanden werkt een projectgroep met deskundigen het plan van aanpak verder uit. De sector is met de overheid in gesprek over het faciliteren van de verplichte aanpak.

Het sluitstuk van het plan is om de Nederlandse aanpak in te passen in Europese regelgeving voor dierziektebestrijding.

Het streven is volgens Van Hoof om van de Europese Commissie de status IBR-vrij en BVD-vrij te krijgen. De campagne is een initiatief van LTO Nederland, Stichting Brancheorganisatie Kalversector, fokkerijorganisatie CRV en de Nederlandse Zuivel Organisatie. Ook dierenartsenorganisatie KNMvD is betrokken bij het initiatief.

Beheer
WP Admin