Rundveehouderij

Nieuws 1931 x bekeken 3 reacties

BVD-type 2 op Brabants kalverbedrijf

Deventer - Op een vleeskalverbedrijf in Noord-Brabant is BVD-type 2 aangetroffen. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De bedrijfsdierenarts meldde de verdenking bij de GD-Veekijker waarna een aantal kalveren ter onderzoek is aangeboden.

Het kalverbedrijf heeft Duitse kalveren op stal staan. De afgelopen maanden zijn er in Duitsland geen meldingen van uitbraken geweest. Maar gezien de uitbraken van vorig jaar zal het virus in Duitsland nog in lage frequentie voorkomen. Afgelopen jaar werden in Nederland 14 vleeskalverbedrijven getroffen door dit virus.

Het virus BVD-type 2 is agressiever dan type 1. Kalveren sterven vaak aan inwendige bloedingen. Op sommige getroffen bedrijven stierf vorig jaar 80 tot 90 procent van de kalveren binnen enkele weken na de eerste besmetting. De GD roept veehouders daarom op, strikt te zijn met hygiënemaatregelen en zo min mogelijk bezoekers in de stallen te laten.

Laatste reacties

 • koestal

  stop met dat gesleep van kalveren uit het buitenland,je weet soms niet wat je binnen haalt

 • peter1939

  juust, jan v 3 hou er nou eens mee op....en maak bekend GD waar de bedrijven zitten net als bij kippenziekten!!!!waarom die geheimzinnigheid...??

 • Rosekalf 2012

  Is natuurlijk makkelijk praten zo..bedrijven zullen toch ook terug verdiend moeten worden of zie ik dat verkeerd.
  Door de profesionalisering van de kalversector blijft de nederlandse NUKA-prijs toch op een behoorlijk niveau.
  Het blijft een ''rest''product.

Of registreer je om te kunnen reageren.