RundveeNieuws

Aandeel blijvend grasland te ver gedaald

Den Haag – Een ploegverbod en herinzaaiplicht van blijvend grasland op bedrijfsniveau dreigen. Als het aandeel blijvend grasland in 2015 en daarna op het niveau van dit jaar blijft, is dat het gevolg.

Het aandeel van blijvend grasland is in 2014 gedaald naar 38,3 procent van het totale areaal cultuurgrond. Dat is 5,4 procent lager dan in 2012 en daarmee wordt mogelijk nu al een kritieke grens overschreden.

Een van de vergroeningseisen in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) is dat het aandeel van blijvend grasland niet meer dan 5 procent mag dalen in de jaren 2015 en later ten opzichte van referentiejaar 2012. Blijvend grasland is grasland dat vijf jaar of langer in gebruik is als grasland. In 2012 was het aandeel 40,5 procent, in 2014 is dat gedaald naar 38,3 procent volgens de vorige week gepubliceerde cijfers van de landbouwtelling. Er wordt nu nog uitgegaan van een nationale invulling van de instandhoudingsplicht van blijvend grasland, maar dat wordt anders als ook in 2015 het aandeel meer dan 5 procent lager blijft.

Woensdag bevestigde een woordvoerder van rijksdienst RVO.nl op vragen van Boerderij dat de daling in procenten bepalend is. Op basis van de cijfers 2014 is de kritieke grens dan overschreden. Dat is een andere interpretatie van de EU-regels dan enkele maanden geleden. In maart werd door RVO.nl nog gecommuniceerd dat maatregelen op bedrijfsniveau pas aan de orde zijn bij een daling met 5 procentpunten, dus bij een daling van het aandeel blijvend grasland van bijvoorbeeld 43 naar 38 procent.

RVO.nl is nog bezig met een inventarisatie van het areaal blijvend grasland. De feitelijke situatie is van belang, en niet welke code is opgegeven bij de Gecombineerde Opgave. Zo wordt er nog gecorrigeerd voor het areaal biologische landbouw en voor de iets andere definitie van landbouwgrond in het nieuwe GLB.

Of het overschrijden van de kritieke drempel nog voorkomen kan worden is nu nog lastig te voorspellen. Blijvend grasland dat dit jaar is omgezet in bouwland wordt in 2015 hooguit tijdelijk grasland na herinzaai. Grasland dat nu vier jaar op rij gras is, kan volgend blijvend grasland worden. Maar dan krijgt de betreffende eigenaar wel te maken met verplichtingen voor blijvend grasland zoals een mogelijk ploegverbod als het areaal landelijk in 2015 toch te ver is gedaald.

Beheer
WP Admin