RundveeNieuws

Zuivel vraagt extra alertheid op residu in melk

Doetinchem – Nederlandse zuivelbedrijven vragen hun leden en leveranciers om extra alert te zijn op de wachttijden na gebruik van antibiotica in melk.

Dit is omdat er anders problemen ontstaan met de export van zuivel naar onder meer Rusland.

Dit land heeft een residunorm voor tetracyclines van 10 ppb, ofwel 10 microgram per kilo, terwijl de wettelijke Europese norm tien keer hoger ligt.

Deze situatie kan verwarring veroorzaken, maar veehouders die zich niet aan de ‘exportnorm’ houden, kunnen hun verwerker flink in de problemen brengen. Bij controles is gebleken dat de exportnorm in aangevoerde boerderijmelk met enige regelmaat wordt overschreden. De NVWA signaleert overschrijdingen variërend van 10-30 ug/kg. In Europa oké, maar voor onder meer de Russen te veel. Oorzaak is meestal dat melk van behandelde koeien te snel weer is meegegaan naar de fabriek. Dat komt vaak omdat melk van behandelde koeien te snel weer is meegegaan naar de fabriek.

Als in zuivel een overschrijding van de exportnorm wordt geconstateerd, eist Rusland dat de zuivelproducent een volledig onderzoek doet naar de oorzaak van de overschrijding. Ook moet dit worden gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Producten met een te hoge concentratie residu mogen niet worden geëxporteerd.

Momenteel staan nog elf  Nederlandse zuivelbedrijven op de lijst van door Rusland geblokkeerde exporteurs. Dat zijn er enkele minder dan rond de jaarwisseling. De laatste maanden zijn er geen nieuwe bedrijven meer bij gekomen.

Dat Rusland streng blijft controleren op de aanwezigheid van voor hen ongewenste stoffen, ondervond onlangs nog premix-producent Provimi. Rusland trof sporen van genetisch veranderde gewassen aan in een partij premix, waarna het bedrijf onder een verscherpt controleregime kwam.

Beheer
WP Admin