Rundveehouderij

Nieuws 2257 x bekeken 10 reacties

'Zachte landing zuivelsector cruciaal'

Den Haag – Voor Nederland is het cruciaal dat er maatregelen worden genomen voor een zachte landing van de afschaffing van het melkquotum.

Die zware woorden gebruikt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in haar Kamerbrief over de Landbouwraadsvergadering van volgende week. Tijdens de Landbouwraad van juni zal de Raad naar verwachting een besluit nemen over het aanpassen van de vetcorrectiefactor en toepassing van maatregelen in het geval van een zuivelcrisis. Nederland werkt samen met Oostenrijk en Duitsland aan een voorstel voor een zachte landing voor de zuivelsector. Tot nu toe was daar nog geen meerderheid voor. Dijksma is echter positief. Ze zegt dat de steun voor dergelijke plannen groeit.

Het Grieks Voorzitterschap van de EU streeft naar Raadsconclusies over de toekomst van de zuivelsector. De komende landbouwraad is de laatste onder het Griekse voorzitterschap.

Laatste reacties

 • Barneveldsei

  Als de zachte landing net zo zacht is als bij de pluimveehouders dan schroeien je billen 1 1/2 jaar lang? Dan zit er geen spek meer op.

 • haverboer1

  Bewust over je quotum melken en dan een 'zachte landing'.
  Je weet dat het melkquotum er pas in 2015 af gaat, dan weet je toch dat je moet betalen?
  Als bij de varkens-, kippen- of akkerbouw sector zoiets was geweest, dan konden die gewoon betalen. De veehouderij ligt zoals gewoonlijk weer aan het voorspeen bij LTO en de beleidsmakers in Den Haag.

 • japke33

  Beetje laat om daar nu nog mee te komen!! En voor Brussel daar een besluit over neemt, zijn we 2016.
  Het is straks gewoon, de sterkste overwint. (En dat zijn vaak niet de boeren die groots geinvesteerd hebben).

 • Hans Sudfryslan

  Iedereen die op 1 april 2015 meer dan 1,5 EURO schuld heeft zal het nog zeer moeilijk krijgen als de melkprijs straks zakt naar 0,30 cent of lager , zeker als dan ook nog eens een behoorlijke superheffing betaald dient te worden . Groten zullen straks weer klein worden en er hoeft niet op de overheid gerekend worden . Alles is gericht op minder , minder , minder .

 • metal

  Iedereen weet dat het quotum op 1april 2015 eraf gaat dus niet zitten piepen hadden ze maar niet zo idioot moeten bouwen Ik hoop dat de melkprijs een tijdje gaat zakken en dat er dan een hoop van die grote LTO boeren naar de knoppen gaan .
  Als je geen 200 koeien hebt hoor je er schijnbaar niet meer bij .
  En zo meteen kunnen ze zich kapot werken om de schuld af te lossen.
  En dat allemaal om de consument 6x per jaar op vakantie te kunnen laten gaan.

 • strookappe

  helemaal gelijk metal

 • Fermer

  Er zijn veel bedrijven met grote schulden, gemaakt voor uitbreiding voor na het quotum-tijdperk. Bij een teveel aanbod van melk zal de melkprijs waarschijnlijk zakken. Komen die bedrijven in betalingsproblemen, dan zal de bank hen zeer lang de hand boven hun hoofd houden. Hun bedrijf verkopen zal geen optie zijn, boeren met geen of weinig schuld zullen bij langere lage melkprijzen ook wel 2x nadenken voor men veel gaat investeren. Dus moet de grondprijs dan zakken. Dit gooit voor de banken alle zekerheid tegenover hun lening overboord, dus ook geen optie. De melkprijs zal dus lang laag blijven, of veel kleinere, nog vrije boeren zullen gaan stoppen wegens het opeten van hun bedrijf, of de melkaanvoer in het buitenland zal moeten verminderen, wat ik betwijfel wegens de daar veelal lagere kostprijs per liter. Hoe het zal gaan?

 • Mozes

  Als productiebeperking in Nederland of in Europa de melkprijs hoog kan houden waarom hadden wij dan in 2009 zo'n lage melkprijs?

 • joannes

  Nederland heeft geen belang bij een zachte landing om de stallen vol te kunnen zetten. Met de huidige capaciteit en efficiënties zullen de inefficiënte bedrijven in de rest van Europa het eerste uitgemolken zijn bij prijsdalingen en dat is voor die onbenutte efficiënte capaciteiten in Nederland het voordeligste.

 • Fermer

  @joannes, er is verschil tussen efficient en rendabel. De meeste melkveehouders in Europa hebben een gemengd bedrijf, waardoor men slechtere omstandigheden in de ene sector opvangt met een rendement uit een andere sector. Ook is men minder gebonden aan het vee, met voldoende jongvee wat op incourante stukken grasland loopt, wisselt het aantal melkkoeien nogal eens, al naar gelang de rentabiliteit. In Nederland is men volledig afhankelijk van de melkprijs, ook al zal het rendement soms laag zijn, men moet vol door. Efficientie geeft capaciteit en arbeidsgemak, maar het afhankelijk zijn van derden en techniek geeft wel een grotere stress. Hoge kosten, veel eisen aan de productie met een wereldmarkt melkprijs, houden we dat vol?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.