RundveeNieuws

‘Verkoop biologische dagverse zuivel Nederland loopt slecht’

Zeewolde – Met de export van houdbare melk naar China is op het moment een betere marge te realiseren dan met de verkoop van biologische dagverse zuivel in de Nederlandse supers.

Dat stelt Edgar Leblans, commercieel directeur van Vecozuivel. De verkoop van biologische dagverse zuivel in de Nederlandse supermarkten loopt volgens hem al vele maanden terug. Dat geldt volgens hem niet alleen voor de merken die Vecozuivel produceert, zoals Vecozuivel, Bio+, en de biologische melk van eigen merk van de supers Albert Heijn en C1000. Hij spreekt van een algemeen beeld. Voorheen wist biologische melk de dans, wat betreft de krimpende markt voor dagverse zuivel in Nederland, nog te ontlopen. Maar de consument laat het volgens Leblans sinds halverwege vorige jaar afweten. Hij hekelt het stunten met prijzen van biologische melk door de retail. Met prijsacties op zich is niets mis, maar het mag volgens hem niet zo zijn dat biologische zuivel goedkoper wordt aangeboden dan gangbare zuivel van een A-merk.

Moeilijke marktomstandigheden in Nederland dwingen de onderneming om steeds meer over de grens te kijken. Momenteel exporteert Vecozuivel maandelijks twintig zeecontainers van 40 voet met houdbare melk naar China. Daar wordt de melk onder eigen merk verkocht.  De zuivelonderneming verwacht een verdubbeling van dit volume in een jaar tijd.

Vecozuivel is een grote leverancier van dagverse biologische zuivel in kartonnen verpakking in Nederland. De onderneming schat haar marktaandeel tussen de 40 en 50 procent. De verwerking van biologische zuivel ligt momenteel rond de 35 miljoen kilo per jaar.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin