RundveeNieuws

‘Verduurzamen kalversector noodzakelijk’

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt verdere verduurzaming van de kalversector noodzakelijk.

Dat schrijft ze in reactie op het rapport van het Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving (LIS) over risico’s van landbouw-gerelateerde infectieziekten. LIS is hierin kritisch op de kalversector.

Dijksma vindt dat met name het dierenwelzijn in de kalversector moet verbeteren en dat het antibioticagebruik in deze sector verder moet dalen. De diverse opgaven vragen volgens Dijksma om een gerichte aanpak, waarbij samenwerking tussen sector, samenleving en overheid, ook op Europees niveau, noodzakelijk is. “Daarom heb ik de kalfsvleesketen gevraagd om op korte termijn te komen met een verduurzamings- en transitieagenda”, schrijft Dijksma. De overheid zal daarbij systeeminnovaties stimuleren. Het gaat daarbij niet alleen om het verder ontwikkelen van het huidige houderijsysteem, maar ook ontwikkeling van nieuwe houderijsystemen.

Naast het houderijsysteem wil Dijksma ook de kalvertransporten verbeteren. “De zorgen ten aanzien van de risico’s op verspreiding van dierziekten bij kalvertransporten deel ik”, schrijft Dijksma. Ze wijst erop dat in het kader van het topsectorenbeleid wordt gewerkt aan verbetering van transportcondities, bijvoorbeeld door vervoer met geconditioneerde wagens. In overleg met de sector worden daarnaast normen uit de Europese transportverordening in beleidsregels nader uitgewerkt om de naleving te bevorderen. Het gaat hierbij met name om stahoogte en beladingsgraad. De kalversector werkt bovendien aan een nieuw kwaliteitssysteem voor kalvertransporten. Dijksma heeft gevraagd hier GPS op de vrachtwagens als één van de voorwaarden op te nemen.

Dijksma gaat in haar kabinetsreacties niet in op het advies van LIS om een deel van de kalversector te verplaatsen naar landen waar de kalveren vandaan komen, zoals Oost-Europa.

Beheer
WP Admin