Rundveehouderij

Nieuws 4213 x bekeken 14 reacties

'Verduurzamen kalversector noodzakelijk'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vindt verdere verduurzaming van de kalversector noodzakelijk.

Dat schrijft ze in reactie op het rapport van het Platform Landbouw, Innovatie & Samenleving (LIS) over risico's van landbouw-gerelateerde infectieziekten. LIS is hierin kritisch op de kalversector.

Dijksma vindt dat met name het dierenwelzijn in de kalversector moet verbeteren en dat het antibioticagebruik in deze sector verder moet dalen. De diverse opgaven vragen volgens Dijksma om een gerichte aanpak, waarbij samenwerking tussen sector, samenleving en overheid, ook op Europees niveau, noodzakelijk is. "Daarom heb ik de kalfsvleesketen gevraagd om op korte termijn te komen met een verduurzamings- en transitieagenda", schrijft Dijksma. De overheid zal daarbij systeeminnovaties stimuleren. Het gaat daarbij niet alleen om het verder ontwikkelen van het huidige houderijsysteem, maar ook ontwikkeling van nieuwe houderijsystemen.

Naast het houderijsysteem wil Dijksma ook de kalvertransporten verbeteren. "De zorgen ten aanzien van de risico's op verspreiding van dierziekten bij kalvertransporten deel ik", schrijft Dijksma. Ze wijst erop dat in het kader van het topsectorenbeleid wordt gewerkt aan verbetering van transportcondities, bijvoorbeeld door vervoer met geconditioneerde wagens. In overleg met de sector worden daarnaast normen uit de Europese transportverordening in beleidsregels nader uitgewerkt om de naleving te bevorderen. Het gaat hierbij met name om stahoogte en beladingsgraad. De kalversector werkt bovendien aan een nieuw kwaliteitssysteem voor kalvertransporten. Dijksma heeft gevraagd hier GPS op de vrachtwagens als één van de voorwaarden op te nemen.

Dijksma gaat in haar kabinetsreacties niet in op het advies van LIS om een deel van de kalversector te verplaatsen naar landen waar de kalveren vandaan komen, zoals Oost-Europa.

Laatste reacties

 • g.aanstoot

  Als de melkveehouders nu eerst eens beginnen met gezonde kalverhouding, dan is men al überhaupt geen antibiotica meer nodig, of in ieder geval bijna niet meer.
  Welkom to the world off Holm en Laue.
  Mensen die er mee werken zeggen stee vast, dat had ik eerder moeten doen.
  vraag maar eens meer info bij aanstoot@holm-laue.de

 • boerderijveld

  Goed bezig,
  Het wordt hoog tijd dat die verrekte rooie linkse dikbil oplazerd, met aldr domme gelul en regeltjes

 • Ferm

  @g.aanstoot, helemaal niet erg dat je wat reclame wilt maken, maar jammer dat je het daarvoor nodig vindt om de melkveehouders in discrediet te brengen is dan weer jammer. Dat laatste was niet nodig geweest om je product onder de aandacht te brengen. Het is altijd makkelijk om de bal bij een ander neer te leggen. De melkveehouder is ook gebaat bij minder antibioticagebruik, is noodzakelijk zelfs. De kalveren zijn de eerste dagen het kwetsbaarst, maar ook een melkveehouder wil een goed kalf afleveren voor een goede prijs, maar dat loopt ook lang niet altijd synchroon met elkaar. Iederéén denkt ook maar de melkveehouder van alles in de schoenen te kunnen schuiven of op te leggen, het is zo éénzijdig allemaal.

 • producent

  Nu wil ze wel weer op europees niveau de sector verduurzamen, als ze het glb geld moet verdelen naait ze haar eigen naad en wordt er niet naar de anderen gekeken. Makkelijk zo als je kunt doen wat je het beste uitkomt.

 • putten

  beleid lijkt wel op dat van wakker dier; telkens weer wat anders om tegenaan te schoppen.

 • aejp.poels

  lijkt me veterinair en diervriendelijker om een zak melkpoeder naar litouwen te brengen dan met de kwetsbare kalveren die hele trip naar hier te maken, met alle risico's van dien. dit is de grootste tijdbom onder de nederlandse veehouderij: penny wish, pound foulish!

 • koestal

  laat Diksma dit maar vertellen in haar kindercreches,de kindjes worden tegenwoordig te dik,is dat ook duurzaam ?

 • koestal

  alles moeten we verduurzamen,zelfs de Haagse politiek

 • juur

  Laat Dijksma een een verbod opleggen om enorm grote kalverstallen te bouwen binnen 300 a 400m van woningen En eisen dat alle stallen wordt uitgevoerd met luchtwassers en gesloten mestputten Wat het dierwelzijn ten goede komt De kalveren hebben ook last van de ammoniak die uit die putten opstijgt net als de omwonenden.

 • mbm

  Links stokpaardje. Mevrouw weet zeker niet welke gigantische inspanningen de sector al heeft verricht op het gebied van duurzaamheid en vee gezondheid. De verantwoordelijkheid van de melkveehouder op het gebied van diergezondheid zie ik niet terug en dat is belangrijk, een sterk gezond kalf voorkomt veel problemen. Kom een kijken in de sector en zie: super de luxe veewagens, sterk verminderd medicijngebruik, homeopatische diergeneesmiddelen, oregano's, anijs, rubber vloermatten voor kleinere kalveren, warmtelampen, 4 keer voeren per dag, veel meer ruwvoer, aparte ruimte voor zwakke dieren met stro, hygiënesluis, duurzame energie door zonnepanelen en houtkachels, enorme inzet aan zorg en aandacht. Niet duurzaam? Men loopt ver voor de (Europese) troepen uit, maar echt: het is nooit goed genoeg voor linkse opvattingen over veehouderijen.

 • info104

  pimb ik ben het helemaal eens met jouw uitleg ,het is zelfs zo dat het transport van dieren beter voor elkaar is als transport van mensen , als we in een vliegtuig vervoerd worden hebben mensen minder vierkantemeters ruimte als een varken of een kalf ,daar heeft niemand het over en als dieren over een afstand van bv. polen naar nederland worden vervoerd moeten ze zeker twee keer uit de vrachtwagen gehaald worden , als we in een auto stappen en we rijden naar polen zijn er geen enkele regels dat we onderweg moeten stoppen maar kunnen we in een toer naar toe rijden en zijn we niet verplicht in een auto met airco te reizen . DIEREN WORDEN MET VOLDOENDE RESPECT VERVOERD beter is absoluut overbodig, kijk eens naar de bootvluchtelingen die hebben ook weinig ruimte en als de boot niet omslaat komen ze allemaal aan land en zijn vaak langer onderweg zonder eten en drinken als deze dieren, waar hebben we het over.Dat er regels zijn is geen enkel probleem maar hou het huis wel bij de schuur en doe eens normaal en denk eens gewoon goed na voordat je wat door bv. die dieren activisten je gek laat maken. Die doen zelfs een hond in een bens als ze gaan winkelen en laten hem er een halve dag in zitten , is dat normaal ,mijn geweten zegt van niet.

 • koestal

  waarom stoppen ze mensen in flats,.moeten ze ook verbieden,iedereen een vakantiehuisje op de Veluwe of in Drenthe

 • Burnetti

  '...Dijksma vindt dat ...de kalversector moet verbeteren en dat het antibioticagebruik in deze sector verder moet dalen...'

  Grootverbruikers van AB. Laagste reductie van alle sectoren.

  Er wordt in Nederland wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen diergerelateerde MRSA en MRSA bij mensen. Dit wordt lokaal mbv. GIS ondersteund om te ontdekken welke factoren hierin een rol spelen. De MRSA stammen rond CC398 bij mensen in Denemarken staan niet op zichzelf.
  Onderzoek naar AB resistentie houdt zich niet aan de regels van strikte geheimhouding die veehouders zo belangrijk vinden.
  Het belang van mondiale volksgezondheid wordt hier juist gewogen tov. het belang van bescherming van economische belangen van ondernemers en bedrijven.

 • info104

  Burnetti: zolang er door de mens vele malen meer antibiotica gebruikt word moet je niet zuren over het gezond houden van dieren, een boer gebruikt ze niet overbodig zoals steeds word gesuggereerd, daar zijn ze te kostbaar voor. Soms denk ik wel eens dat burgers, die er geen verstand van hebben, denken dat we ze alleen maar antibiotica voeren

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.