RundveeNieuws

VS: Rusland produceert minder zuivel

Moskou – Het wil maar niet lukken met de Russische melkproductie, meldt het Moskouse bureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw. In plaats van te stijgen, zoals gepland, gaat de productie verder omlaag. Dit jaar met 0,5 procent naar 30,5 miljoen ton, zo wordt verwacht.

Het Russische ministerie van landbouw wil de melkproductie juist verhogen naar 38 miljoen ton in 2020. Dat is een zware opgave, want sinds 2009 is de Russische melkproductie eigenlijk alleen maar gedaald. Een uitzonderingsjaar was 2012. Toen was er een kleine opleving. De productie nu is bijna gelijk aan die in 2004. Als oorzaak voor de dalende melkproductie wordt gewezen op de gestegen voerkosten, waar vooral kleinere melkveehouders op reageren. In Rusland wordt nog altijd 60 procent van de melk geleverd door kleine bedrijfjes en hobby-veehouders.

De gedaalde melkproductie resulteert in hogere melkprijzen voor de consument. Die reageert daar meestal op met een verlaging van de consumptie. Verwacht wordt dat zowel de melkconsumptie als de consumptie van kaas in Rusland zal dalen. De lagere eigen productie wordt naar verwachting niet gecompenseerd door een hogere import. Het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van landbouw voorziet dat de (West-)Europese kaasexport naar Rusland dan ook zal dalen. De West-Europese aanvoer was vorig jaar goed voor 60 procent van de import.

De export van boterolie naar Rusland zal naar verwachting wel toenemen, maar het valt moeilijk te zeggen waar de Russen de waar zullen gaan kopen.

Wit-Rusland blijft de belangrijkste leveranciers van zuivelproducten voor Rusland. Daarna volgt Oekraïne, maar de importen vanuit dit land staan onder druk door de politieke spanningen tussen beide landen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin