Rundveehouderij

Nieuws 756 x bekeken 3 reacties

Subsidie zoeken naar koe met lage emissie

Amsterdam - Onderzoekers van de universiteiten van Wageningen en Aarhus zijn onlangs gestart met het project Methagene, een door de Europese Unie gesubsidieerd onderzoeksproject dat zich richt op het selecteren van runderen die een genetisch bepaald lagere methaanemissie hebben.

De aanzet voor het project is enkele jaren geleden al gegeven door wetenschappers uit Wageningen en Aarhus. Vorig jaar heeft de Europese Unie hiervoor een subsidie van €600.000 vastgesteld. Dit lijkt weinig geld voor een groot project, waarbij wetenschappers uit meer dan zeventien Europese lidstaten aan meewerken en waarbij de emissiegegevens van 10.000 tot 15.000 runderen worden gemeten. Het onderzoek is zelf is echter niet duur. Het gaat vooral om het meten en verzamelen van gegevens. Methagene beoogt overigens ook om protocollen te ontwikkelen voor een eenduidige manier van methaangasmeting, simpele methoden op te zetten voor de bepaling van de methaanemissie bij verschillende genetische lijnen bij rundvee en het ontwikkelen van algemene richtlijnen om beperking van methaan-emissie onderdeel te maken van nationale fokprogramma's. Het onderzoek zal in eerste instantie vier jaar duren.

Laatste reacties

 • tinus888

  hoe houd je werk....

 • joannes

  Inmiddels denkt de burgerij dat fokken op machinebouw lijkt! De uitlaatgassen van auto´s zijn óók met aandacht, focus, studie en beperkingen gereduceerd, zal men bedacht hebben.

 • Jan van het Zand

  Tinus en Joannes Stilstand. Alle activiteit van de mens zal eerst leiden tot milieu-verontreiniging. Als je maar genoeg het milieu vervuild dan krijg je er last van. Zo een aantal voorbeelden:
  1) De auto wordt uitgevonden. Aanvankelijk een groot plezier. Totdat er loodvergiftiging optrad bij de mensen op straat. Toen moest het lood uit de benzine.
  2) De Rotterdamse haven ging als een speer. Veel olie wordt er verwerkt. De luchtvervuiling was gigantisch. De gaten vielen in de kousen van de dames in de hoerenbuurt.
  3) De EEG subsidieerde de boeren. Nederland kende een ministerie van Landbouw, landbouwonderwijs en landbouwvoorlichting. Wat je ook aanpakte in de landbouw: het leverde geld op. De agrarische productie steeg ver boven het eigen verbruik in Nederland. Het aantal dieren in Nederland is giga gestegen. Daarmee ook de milieuvervuiling door de agrarische sector.
  Conclusie: De mens zoekt naar mogelijkheden om de milieuvervuiling teniet te doen. Dat gaat ook in de agrarische sector lukken. Maar niet op stel en sprong. Alles komt goed. Dat weten we toch als Nederlanders. En we zijn al heel goed op weg. Niet twijfelen maar deurdonderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.