RundveeNieuws

Meer onrust over Britse rundveeprijs

Edinburgh – Nadat eerder al Farmers for Action (FFA) met acties heeft gedreigd en de Farmers Union of Wales aan de bel had getrokken, waarschuwt nu ook de National Farmers Union of Scotland (NFUS) dat de lage prijzen voor rundvee de sector ernstig dreigen te ondermijnen.

“De NFUS roept iedereen in de rundvleessector op om de producent een eerlijk aandeel in de marge te geven, want anders loopt het herstel van de Schotse rundveestapel spaak”, aldus de Schotse bond. De NFUS meldt dat de prijs die veehouders voor hun slachtdieren vangen in het jaar tot mei met 12,5 procent is gedaald tot omgerekend €4,50 per kilo. Tegelijkertijd is de gemiddelde verkoopprijs voor vlees in de grote supermarkten ondanks de daar woedende prijzenslag juist bijna 8 procent gestegen.

“De winkeliers hebben dus kennelijk kans gezien een deel van de marge terug te halen. De prijsontwikkeling weerspiegelt in ieder geval niet de wens van de consument om meer Brits vlees te kopen. Gezien het belang van de rundveehouderij voor Schotland, die goed is voor ongeveer een kwart van de agrarische productie, probeert de NFUS met alle partijen in de keten te achterhalen waarom die twee zaken zo uit elkaar lopen”, aldus voorzitter Nigel Miller. Vertegenwoordigers van de bond hebben inmiddels om de tafel gezeten met collega’s van de slachthuizen.

Farmers for Action heeft laten weten dat de eerste acties begin deze week te verwachten zijn. Voorzitter David Handley: “We kunnen niet langer achterover zitten en toekijken hoe de rundveeprijzen in elkaar storten. Zeker nu een nieuwe overeenkomst met Zuid-Amerika dreigt, moeten we in actie komen.” FFA zal de acties vooral richten op vleesbedrijven die grote hoeveelheden uit het buitenland, zoals Ierland, aanvoeren.

Beheer
WP Admin